Bezpečnost potravin

Potraviny pro mozek

Vydáno: 11. 6. 2001
Autor:

mléčný proteinový hydrolyzát, bioaktivní peptidy, anxiolytický efekt, protistresový účinek,  potravinářské aplikace

Francouzská společnost mléčných ingrediencí uvedla na trh novou řadu „zdravých“ komponent pro funkční potraviny a potravní doplňky. Základním výrobkem této řady je Prodiet F 200, unikátní mléčný proteinový hydrolyzát, obsahující bioaktivní peptidy s uklidňujícími účinky. Preparát Prodiet F 200, který je chráněn mezinárodním patentem, je výsledkem jejího desetiletého výzkumu v rámci spolupráce se společností Ingredia, a výzkumnými laboratořemi CNRSD a Laboratoire des Biosciences de l’aliment de Nancy-INRA. Anxiolytické vlastnosti mléčného proteinového hydrolyzátu byly testovány nejprve in vitro za použití receptorů a buněčných kultur, poté in vivo s předklinickými výzkumy na krysách a následně humánními klinickými studiemi. Aktivita preparátu Prodiet F 200  byla srovnávána s placebem a chemickými anxiolytiky benzodiazepamové řady, které se běžně používají jako srovnávací modely. Výsledky prokázaly významný uklidňující efekt.  Prodiet F 200  byl rovněž posuzován z hlediska vedlejších účinků. Bylo prokázáno, že po jeho užití nedochází k žádným výpadkům paměti ani vzniku tolerance nebo vytvoření závislosti. Byla prováděna rovněž psychometrická měření a zjišťovány haemodynamické parametry. Dále byla měřena hladina kortisolu a ACTH v krvi. Tyto hormony jsou stresovými indikátory. Prodiet F 200  prokázal schopnost posilovat protistresovou kapacitu organismu. Všechny výsledky potvrdily významný protistresový účinek preparátu. Prodiet F 200 se dodává ve formě rozpustného prášku a je určen k použití v řadě potravinářských aplikací, počínaje nápoji, mléčnými produkty přes čokoládu po nejrůznější potravinové doplňky. Preparát se již prodává v Severní Americe prostřednictvím společnosti Advidia a Ingredia, a v Asii v síti místních zástupců. Ingredia hledá         komerční partnery pro Evropu a Střední Východ.
Confectionetry Production, 67, 2001, č. 2, s. 26