Bezpečnost potravin

Čerstvé mléko s trvanlivostí dva týdny

Vydáno: 20. 7. 2001
Autor:

čerstvé mléko, vysokoteplotní pasterace, technologie PURE-LAC, prodloužená trvanlivost, PMV Zábřeh

Na našem trhu se objevilo mléko pod obchodní značkou ELIGO z mlékárny PMV Zábřeh. Jedná se o novou kategorii mléka – mléko vysoko-tepelně pasterované (technologie Pure-Lac) balené do kartonových obalů PurePak. Infuzní jednotka, kde se mléko pasteruje, umožňuje takové tepelné ošetření mléka, které eliminuje ohřev přes teplosměnnou plochu, takže se vylučuje napalování mléka a vznik přívarových chutí. Mléko se  ohřívá přímým vstřikem do páry, a to po dobu pouhých 0,2 sekundy při teplotě 135 o C. Po takto krátkém intenzivním záhřevu je mléko prudce zchlazeno. Balení do kartonů PurePak probíhá asepticky. Tato technologie prodlužuje dobu trvanlivosti na 14 dnů, přitom nezpůsobuje změny chuti a barvy mléka, které jsou typické pro metodu UHT.

Moderní obchod, č. 6, 2001, s. 2001.