Bezpečnost potravin

Nejasnosti kolem Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis

Vydáno: 29. 9. 2001
Autor:

patogen, nemoc z potravin, Crohnova choroba, mléko, pitná voda

V září 1999 se konal v Nizozemí kongres věnovaný potravinářské mikrobiologii (Food Micro’99). Jedno zasedání bylo věnováno řadě nově se objevujících patogenů. To, že tyto patogeny způsobují onemocnění z potravin u člověka, je nesporné. Druhé zasedání bylo výhradně věnováno živočišnému patogenu Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (Map). Uvedený organismus způsobuje Johnesovu chorobu u mnoha živočišných druhů, např. hovězího dobytka, ovcí, koní, koz, jelenů, losů a bizonů. Zjistilo se, že Johnesovu chorobu dostali i někteří primáti.
Existují dvě skupiny vědců, přičemž jedna zastává názor, že Map způsobuje Crohnovu chorobu u člověka. Mléko a pitná voda, ale pravděpodobně také jiné potraviny, mohou sloužit jako vehiculum přenosu tohoto mikroorganismu. Druhá skupina vědců s tímto názorem polemizuje.
Více informací o Map lze získat v časopise Food Control (vol. 12, 2001, č. 6), který je ve fondu knihovny ÚZPI.