Bezpečnost potravin

Kuchyně po potopě musí projít dokonalou očistou

Vydáno: 21. 8. 2002
Autor:

povodeň 2002, ošetření chladničky, mrazničky, likvidace potravin, sanace

V evakuovaných bytech zůstaly zásoby potravin. Jak s nimi naložit po návratu domů? V povodních nezasažených bytech, pouze odpojených od elektrické sítě, je třeba likvidovat všechny potraviny z chladniček a mrazáků, které nebyly v pevných obalech (konzervy). Jedná se např. o jogurty, šlehačky v papírových obalech, mléko v narušených kartónových obalech. Obsah mrazáku není rovněž použitelný, je třeba potraviny nemilosrdně vyhodit. Mrazák a chladničku poté umyjeme, vyčistíme a desinfikujeme. Na to stačí je dobře vymýt octem, pokud je nezasáhla voda. Ze spíže, zasažené vodou, vyhodíme všechny sypké potraviny rozmočené vodou, protože jsou mikrobiologicky rizikové. Použít lze jen potraviny v bezvadných nepoškozených obalech. Důležitá je sanace stěn, tj. vysoušení, malba, čištění nebo dokonce výměna obkladů a případně i renovace kuchyňské linky, v závislosti na stupni poškození.

Metro, 20.8.2002. s.11