Bezpečnost potravin

Jak nakládat s povodněmi poškozenými potravinami

Vydáno: 21. 8. 2002
Autor:

likvidace potravin, podmínky uchování potravin v plechu, ošetření kuchyňského náčiní a nádobí

Po povodních je často problémem kontaminace potravin, neboť povodňová voda může přinést naplaveniny, kaly, olejnaté a chemické odpady. Špína a bakterie způsobující onemocnění kontaminují jakoukoliv potravinu, která přišla do kontaktu s vodou. Tyto potraviny není bezpečné konzumovat.

Důkladně prověřte potraviny konzervované v plechových obalech
Plechovky s potravinami, které nejsou promáčknuté nebo zkorodované, lze uchovat, pokud se učiní následující kroky:
– Odstraňte etikety a přebal každé plechovky, která má stálý potisk.
– Umyjte neotevřené plechovky v roztoku silného detergentu.
– Použijte kartáček k odstranění všech nánosů.
– Ponořte vydrhnuté plechovky na jednu minutu do vlažného roztoku chloru. Použijte jednu polévkovou lžíci vybělovacího činidla na bázi chloru používaného v domácnosti na každé 4 l vody.
– Plechovky nechejte před otevřením nebo skladováním oschnout volně na vzduchu.

Vyhoďte zasažené potraviny
Vyhoďte následující potraviny, pokud přes ně přetekla nebo se do nich vsákla povodňová voda:
– Obaly s oříšky, kořením, ochucujícími přípravky.
– Nádoby nebo sáčky se zrninami, moukou, cukrem, solí, kávou a čajem.
– Potraviny v papírovém, plastovém, textilním, lepenkovém obalu, tj. těstoviny, cereálie, trvanlivé pečivo, různé směsi.
– Sklenice nebo lahve s potravinami, které mají šroubovací uzávěr. Patří sem ve skutečnosti všechny doma konzervované a komerčně konzervované potraviny ve skleněných obalech, např. džemy, med, sirupy, ovoce, nakládaná zelenina, potraviny pro děti aj.

Vyhoďte porézní nepotravinářské předměty
Jakékoliv porézní předměty, které přicházejí do styku s potravinami nebo s ústy, by se měly zlikvidovat. Patří sem:
– Dudlíky na lahve a šidítka.
– Plastové obaly na uskladňování potravin.
– Dřevěné předměty.
– Plastové potřeby pro domácnost.
– Papírové nebo plastové nádobí.

Důkladně očistěte neporézní nádobí
Sklo a porcelán, kovové a skleněné nádobí na vaření, skleněné dětské lahve a prázdné zavařovací sklenice lze zachovat. Musí však být řádně očištěny.
– Odstraňte veškerou špínu a bahno a umyjte je v silném roztoku detergentu.
– Porcelánové a skleněné nádobí, kovové hrnce, pánve, kuchyňské náčiní a stříbrné stolní náčiní dezinfikujte po dobu jedné minuty v roztoku chloru. Použijte jednu polévkovou lžíci vybělovacího prostředku na bázi chloru používaného v domácnosti na 4 l vody.

Iowa State University