Bezpečnost potravin

Zaplavené spíže – pokyny

Vydáno: 23. 8. 2002
Autor:

potraviny; povodně; likvidace; ČZPI; ČR

Potraviny, které byly zaplavené povodňovou vodou, není možné jíst a musí se zlikvidovat. V každé obci by měly být k tomu účelu přistaveny zvláštní kontejnery.
Výjimkou jsou konzervy. Ty je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (odstranit nálepku, umýt v čisté vodě se saponátem, pak v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchnout pitnou vodou). Pokud však mají pomačkaný obal, nebo znečistěný uzávěr, musí se vyhodit.
Zlikvidovat se musí i obsah chladniček a spíží, které sice nebyly zaplaveny, ale ocitly se nějakou dobu bez proudu.
Nemilosrdně zlikvidovat je třeba i potraviny, u kterých máte jakékoliv pochybnosti, zda jsou v pořádku. V případě, že by se objevily první příznaky onemocnění (bolení břicha, průjem, teploty), je třeba navštívit lékaře. Počáteční lehké příznaky by se neměly podceňovat.
Zvýšenou pozornost je třeba věnovat i trvanlivějším potravinám, které vyžadují skladování v suchém prostředí (trvanlivé pečivo, těstoviny, mouky, čaj koření, káva, atd.).
„Vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu mohou snadno zatuchnout a případně i zplesnivět“ , uvádí mluvčí ČZPI Daniela Kolejková.
Zmrazené potraviny, které byly rozmraženy, v žádném případě znovu nezamrazovat.
Zákemci o posudky ČZPI se mohou informovat na internetové agrese:
http://www.czpi.cz

MF Dnes, 13, 2002, č. 194, s. C/7 (Mik)