Bezpečnost potravin

Zaplavená zvířata – pokyny

Vydáno: 23. 8. 2002
Autor:

zvířata; povodně; uhynulá; pokyny; SVS; ČR

Zvířatům hrozí v zaplavených oblastech stejné nebezpečí jako lidem Záleží na tom v kterém místě se nachází. Když jde o vodu, která zrovna neprotekla neratovickou Spolanou, nehrozí zvířatům žádné zvláštní nebezpečí, že by se něčím nakazila“, říká mluvčí SVS Josef Duben. Jiné to může být v oblastech s chemickou kontaminací. Pokud takové nebezpečí existuje, jsou o něm lidé v obcích informováni.
U zvířat, která pila zdravotně závadnou vodu, se mohou příznaky onemocnění objevit i po třech týdnech, proto je dobré je nechat vyšetřit.
Rozdíl oproti normální situace je v tom, jak nakládat s uhynulými zvířaty.Zatímco za běžných okolností je možné mrtvé domácí zvíře zakopat třeba na zahradě, v povodňové situaci je to vyloučené. Uhynulá zvířata se musí ukládat na určená místa do přistavených kontejnerů. !Budou odstraněny v asanačních podnicích. V každém případě je třeba s mrtvými těly zacházet v rukavicích a ukládat je v igelitových pytlích“, uvádí Josef Duben.
U zvířat, která záplavy přežila, například v malochovech, je podle něj třeba uvažovat o přeočkování. V takovém případě je potřeba se obrátit na soukromé veterinární lékaře.

MF Dnes, 13, 2002, č. 194, s. C/7 (Mik)