Bezpečnost potravin

Úklid po záplavách + některé pokyny MZ ČR a hygieniků

Vydáno: 25. 8. 2002
Autor:

hygiena; předpisy; dodržování; léčiva; povodně; ČR

Při úklidu po záplavách mají lidé dbát na hygienické předpisy. Ministerstvo zdravotnictví vytisklo 1,5 milionu letáků s pravidly, která je třeba dodržovat. Patří k nim i rouška přes nos a ústa při čistění tlakovou vodou.
Republikový šéf hygieniků Michael Vít prohlásil, že mj. kontrolují restaurace (zatím 94), ale zatím nic závažného nezjistili. Znovu zdůraznil nutnost dezinfekce s tím, že byla vytvořena státní rezerva chloraminu a chlornanu sodného. Evakuovaní lidé si prostředky nemusí kupovat, dostanou je zdarma.
Podle hygieniků zatím není hlášena žádná epidemie průjmových onemocnění, ani žádný nový případ infekční žloutenky typu A. Ministryně zdravotnictví Marie Součková již vyhlásila očkování proti této chorobě. V první vlně bude vakcínou chráněno 22 tisíc profesionálních záchranářů Příští týden se rozhodne o očkování dětí od 3 do jedenácti let z míst evakuace. Ministerstvo dbá, aby bal dostatek vakcín, využívá množství slev a solidárních darů firem, které je vyrábějí. Ministryně ocenila, že firmy poskytly i materiální dary a přispěly na konta na pomoc postiženým.
Některé farmaceutické firmy dodaly už zdarma léky, u nichž se dá předpokládat zvýšená spotřeba, např. proti depresím nebo na spaní. Ovšem tyto léky budou zásadně na recepty, aby nedošlo ke zneužití. Lékař má na předpisu vyznačit, že jde o léčivo pro pacienta po záplavách. Pokud má lék doplatek, v takovém případě nebude pacient doplácet nic. Nepůjde to na náklady zdravotní pojišťovny. Součková rovněž chce, aby psychologové a psychiatři rozšířili své ordinační hodiny. Pokyny byly již z MZ ČR odeslány.

Podle HN, 2002, č. 164, 23.8., s. 4 (Mik)