Bezpečnost potravin

Zaplavené potraviny se nesmí prodávat

Vydáno: 30. 8. 2002
Autor:

rozhodnutí ČZPI, naprostý zákaz prodeje a konzumace, postihy

BRNO – Česká zemědělská a potravinářská inspekce upozornila všechny výrobce a podnikatele, že potraviny zaplavené vodou není možné prodávat ani po jakémkoliv zpracování. V souladu s principem předběžné opatrnosti jsou tyto praktiky nepřijatelné, – uvedla včera mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Zdůraznila, že z trhu jsou vyloučené výrobky, které přišly do přímého kontaktu se záplavovou vodou. Přesto se firmy a podnikatelé stále obracejí na inspekci a žádají výjimky. Výjimky nejsou možné a porušování zákazu budou inspektoři nekompromisně trestat, uvedla D. Kolejková. Inspekce též varuje před konzumací zemědělských plodin, které nabízejí ve stáncích v zaplavených oblastech při silnicích. Mohou být totiž kontaminované ropnými produkty, chemikáliemi nebo
mikroorganizmy. Podezřelé jsou podle inspektorů výrobky s extrémně nízkou cenou anebo prodávané v nestandardních prodejních místech, jako jsou stánky či automobily.
Zpráva ČTK
http://www.uvtip.sk/slovak/awc/index.php (Šť)