Bezpečnost potravin

Desatero pro stavbu domu po povodních – pokyny

Vydáno: 1. 9. 2002
Autor:

slevy; stavba; domy; základy; tvary; povodně; ČR

Desatero pro stavbu domu po povodních – pokyny
1. zjistěte si jaké dotace či půjčky máte možnost získat (např. na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj :http://www.mmr.cz .
2. Než začnete nakupovat materiál, poohlédněte se co se nabízí na trhu – mnoho firem nabízí slevy pro ty, kteří byli postiženi záplavami (hledejte třeba na internetové adrese: http://www.buderus.cz ; http://www.junkers.cz ; http://www.tondach.cz ; http://www.viadrus.cz ; http://www.panelstory.cz ; http://www.laufen.cz ; http://www.povodne-domy.zde.cz ; ).
3. Nekupujte drahý projekt – v současné době firmy nabízejí i projekty rodinných domů zdarma ( http://www.rodinny.zlaty-dum.cz ).
4. Nový dům nestavte přímo u koryt řek či v záplavové zóně.
5. I když zvolíte stavbu svépomocí, nezapomeňte na odborný stavební dozor.
6. Než začnete dělat základy, je vhodné si nechat udělat geologický průzkum a dohodnout se s odborníky na způsobu založení stavby (náklady jsou přibližně 5 tisíc korun).
7. Domy je vhodné stavět alespoň 60-80 cm nad terénem.
8. Architektura nového domu by měla zachovávat ráz okolní krajiny.
9. Čím zvolíte jednodušší tvar domu, tím více ušetříte a je menší riziko různých vad.
10. Bez dobré pojistky se neobejdete. Nespoléhejte se , že se povodně nemohou opakovat, riziko dalších životních pohrom existuje. Pojistit se i na pád letadla není také tak zbytečné, už kvůli stále častějším haváriím malých sportovních letadel.

MF Dnes, 13, 2002, č. 202, s. E/1 (Mik)