Bezpečnost potravin

Nízkoenergetická dieta s nízkým obsahem vápníku snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty

Vydáno: 6. 9. 2002
Autor:

nízkoenergetická dieta s nízkým obsahem tuku a vápníku snižuje riziko vzniku a progrese rakoviny prostaty

Výzkum prováděný ve Středisku výzkumu rakoviny Freda Hutchinsona v Seattlu ověřoval vzájemný vztah mezi rakovinou prostaty a stravou bohatou na  tuky a vápník. Celkově výsoký energetický příjem zvyšuje riziko vzniku jak lokalizované tak pokročilé formy tohoto onemocnění. Výzkum jasně prokázal, že  snížením příjmu tuků a spotřebou pouze mírného množství vápníku se snižuje riziko přechodu lokalizované formy rakoviny do pozdního rozvinutého stadia onemocnění. Výsledky tohoto výzkumu jsou důležité zejména pro muže s diagnostikovaným raným stadiem onemocnění. Vhodným upravením stravy lze totiž podstatně snížit riziko přechodu onemocnění do pozdního, většinou letálního stadia.
Výzkum byl prováděný na skupině 605 pacientů s rakovinou prostaty a 592 zdravých mužů. Byl sledovaný celkový energetický příjem a příjem tuků a vitaminu D ze stravy. Výsledná analýza údajů ukázala, že u mužů s vysokým energetickým příjmem (okolo 10 000 kJ za den) byla pravděpodobnost vzniku lokální formy nebo rozvinutí onemocnění do pokročilejšího stadia  asi dvakrát vyšší než u mužů s  nižším energetickým příjmem (5200 kJ za den). Mimoto u mužů s vysokým příjmem vápníku bylo prokázáno více než dvojnásobně vyšší riziko vzniku rozvinuté formy onemocnění než u mužů s nízkým příjmem vápníku. Množství konzumovaného vitaminu D ani omega-3 kyselin riziko vzniku rakoviny prostaty neovlivňuje.
Výsledky studie byly publikovány v časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 2002, August. (old)
news.yahoo.com