Bezpečnost potravin

EIB může dát ČR úvěr až ve výši jedné miliardy eur

Vydáno: 14. 9. 2002
Autor:

EIB; úvěr; povodně; ČR

2. září 2002 12:20
PRAHA (ČTK) – Evropská investiční banka (EIB) je připravena poskytnout České republice úvěr až ve výši jedné miliardy eur, tedy přes 30 miliard korun. Novinářům to dnes s poukazem na jednání s viceprezidentem EIB Wolfgangem Rothem řekl ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL).
„Česká republika by tento úvěr splácela 30 let se sedmiletým odkladem,“ uvedl ministr s tím, že úvěr by byl úročen dvěma procenty. O předložení nabídky vládě má podle Šimonovského jednat Roth ještě dnes večer s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Já doufám, že to bude předloženo co nejdříve, snad už na nedělním zasedání vlády 8. září,“ naznačil Šimonovský.

Premiér Vladimír Špidla v neděli uvedl, že ministerstvo financí ukončí jednání o získání výhodné půjčky od EIB na obnovu povodňových škod v hodnotě zhruba 200 miliónů eur (přes šest miliard korun) během několika týdnů. Předseda vlády připustil, že půjčovaná částka může být i vyšší.

Podobnou půjčku si český stát bral v roce 1997 po záplavách na Moravě. Úvěry s preferenčními sazbami navrhla EIB Německu, Rakousku, Česku a Slovensku 18. srpna. Půjčky mají umožnit dlouhodobě pokrýt financování nápravy škod, jež způsobily záplavy. Podle hlavního vyjednavače s Evropskou unií Pavla Teličky by tato půjčka byla vůbec nejlevnější, kterou lze dostat.

Evropská investiční banka je hlavním zdrojem úvěrů pro Evropskou unii a stále více také půjčuje peníze kandidátským zemím. Její půjčky jsou nejlevnější díky skvělému ratingovému hodnocení AAA. V Česku je EIB známa hlavně jako banka pro infrastrukturu.