Bezpečnost potravin

Biosenzory pro rychlou detekci patogenů v potravinách

Vydáno: 22. 9. 2002
Autor:

potravinářský průmysl, zpracování drůbeže, patogeny, biosenzory pro detekci patogenů, výzkum a vývoj, USA

Na Arkansaské univerzitě vyvíjejí biosenzory, které  mohou zjišťovat škodlivé patogeny v procesu zpracování potravin během několika hodin – tj.mnohem rychleji než konvenční metody, které vyžadují ke zjištění patogenů dny. Interdisciplinární výzkumný tým z Arkansaské zemědělské experimentální stanice vyvíjí rychlé a spolehlivé metody pro zjišťování bakterií Escherichia coli, Salmonella typhimurium a dalších patogenů pocházejících z drůbeže. Tým chce při své práci vyhovět potravinářskému průmyslu, který by chtěl zjišťovat množství patogenů v minutách, aby držel krok s procesem zpracování potravin. Metody používají senzory s názvy jako imuno-elektrochemický biosenzor, kapilární sloupcové bioseparátor/bioreaktor, chemicko-luminiscenční optický vláknový biosenzor a odporový imunosenzor. Konečným cílem je vyvinout pracovní modely, které mohou zjišťovat i ty nejmenší známky možné přítomnosti několika druhů patogenů tak rychle, jak je to jen možné. Cílem je vyvinout také přenosné detekční jednotky. Prvním krokem v měření přítomnosti patogenů je oddělit cílové bakterie od vzorku potravin. Většina senzorů využívá k zachycování specifických bakterií protilátky. Pak musí senzor vytvořit signál, který může být změřen např. opticky nebo elektrochemicky a přeměněn na snímatelné údaje, které ukáží přítomnost patogenů. Dalším krokem bude detekci automatizovat – tzn.vyvinout takový postup, při kterém se vzorek jednoduše vloží do jednotky a čeká se na výsledky. Prototypové senzory, které tým vyvinul, mohou zjišťovat několik patogenů, včetně salmonely a listerie, ale doposud byly nejspolehlivější výsledky v případě nebezpečné bakterie Escherichia coli kmene O157:H7. Urychlení detekce patogenů ve zpracovávané drůbeži by mohlo ušetřit potravinářskému průmyslu miliony dolarů tím, že by se vyvaroval stornování výrobků a spotřebitelé by mohli mít více důvěry v bezpečnost potravin.
Feedstuffs, 74, 2002, č. 35, s. 4     (Vo)