Bezpečnost potravin

Kanada tolerantní ke konopí. Historie jeho pěstování v Severní Americe

Vydáno: 25. 9. 2002
Autor:

konopné vlákno, konopné semeno, olej ze semen konopí, vysoká výživová hodnota, marihuana, THS, tetrahydrokannabinol, halucinogenní sloučenina, funkční potravina

Konopí je plodina, která je nenáročná na pěstování. Uvádí se, že lze využít k výrobě více než 25 000 produktů od potravin po pohonné látky, od papíru po plasty.
Mezi USA a Kanadou došlo ke sporu ohledně konopí, neboť Kanada povoluje pěstování konopí i obchodování se semenem. V r. 2000 se v Kanadě vyprodukovalo 1 590 tun konopného semene, z toho se asi 200 tun exportovalo do USA.
Na podzim r. 2001 DEA (Drug Enforcement Administration, americký federální Úřad pro dohled nad dodržováním legislativy týkající se léků) zakázal konzumaci výrobků z konopí a bylo přikázáno do počátku února 2002 zboží s konopím stáhnout z prodeje. Ačkoliv je pěstování konopí v USA zakázáno, odhaduje se, že obchod s konopím dosahuje více než 30 mil. USD. Olej ze semen konopí se používá legálně k výrobě mýdla a kosmetických preparátů.
I když DEA zakázal konzumaci výrobků s obsahem konopí, bylo ve státě Západní Virginie povoleno pěstování průmyslového konopí s tím, že u mnoha farmářů jde o alternativní plodinu za tabák. DEA má spolupracovat s tímto státem na výzkumném projektu, který se zaměřuje na pěstování konopí. Teprve po vyhodnocení výsledků tohoto projektu bude možné, aby konopí pěstovali farmáři .

Jak začal obchod s konopím v Severní Americe
Produkce konopí začala ve střední Asii před mnoha tisíci lety. Do Kanady se dostalo v r. 1606, kdy francouzský botanik Louis Hebert vypěstoval první rostlinu konopí v Port Royal, Acadia (dnešní Nové Skotsko).
V r. 1801 guvernér provincie Horní Kanada (Upper Canada) distribuoval semeno konopí volně kanadským farmářům. Stalo se první plodinou, jejíž produkce byla podporována vládou. Konopí se pěstovalo v samotném Západním Ontariu na několika tisících akrech, ale koncem 19. století a počátkem 20. století zájem o konopí opadnul. Do popředí se dostala bavlna, juta a tropická vlákna, která byla méně náročná na práci. Produkce se dále snížila po objevení syntetických vláken,např. polyesteru a nylonu. Další útlum byl zapříčiněn i změnami v legislativě.
V r. 1937 vláda v USA uvalila vysoké daně na producenty konopí (zákon o dani z marihuany). Následující rok Kanada zakázala marihuanu i produkci konopí.
V r. 1940 světová produkce konopí dosáhla vrcholu, a to produkcí asi 832 tisíc tun vlákna. V důsledku války došlo v letech 1943 až 1945 k určitému uvolnění, neboť dodavatelů konopí z Dálného Východu byl nedostatek. V r. 1961 se mohlo konopí pěstovat pro výzkumné účely pouze v rámci ministerstva zdravotnictví.
Od r. 1992 mnoho evropských zemí schválilo legislativu dovolující komerční pěstování konopí s nízkým obsahem THC (tetrahydrokannabinolu, halucinogenní složky obsažené v marihuaně). Světová produkce vlákna činila v r. 1992 124 tisíc tun a podílely se na ní země, které nikdy nezakázaly konopí pěstovat, tj. Indie, Čína, Rusko, Korea a Rumunsko.
V r. 1994 se Hempline Inc. stala první soukromou společností, které byla udělena licence na pěstování konopí s nízkým obsahem THC pod přísným dohledem úřadů, a to pouze pro výzkumné účely. Následující rok byla licence poskytnuta skupinám po celé Kanadě, přičemž řada z producentů představovala spojení mezi privátním průmyslem, akademickými a vládními složkami. Od března 1998 je v Kanadě legalizováno, i když  přísně regulováno pěstování, import, export, zpracování a distribuce průmyslového konopí.

Konopí z hlediska výživové hodnoty
Číňané konzumovali konopí před asi pěti tisíci lety. Také v prvních dochovaných písemnostech u Řeků se hovoří o jeho konzumaci. V současné době roste zájem o konopí z hlediska jeho výživového prospěchu. Uvádí se, že olej ze semen konopí má velmi vyvážené složení mastných kyselin. Poměr n-3 a n-6 mastných kyselin v konopném oleji je pro organismus ideální. Jde o jedinečný zdroj gamma-linolenové kyseliny (n-6 mastné kyseliny). Semena konopí obsahují také velké množství kvalitní bílkoviny, která má všech osm esenciálních aminokyselin ve vyváženém poměru. V listopadovém čísle časopisu Oils and Fats Int. Byly zveřejněny výsledky prvních klinických pokusů na světě se semeny konopí. V uvedených pokusech se prověřovala možnost využít semen konopí k výrobě funkčních potravin. Výsledky se ukázaly nadějné, avšak záleží na postoji DEA. Více informací o zdravotních účincích konopného oleje je
zde.

Obchod se semenem konopí v Kanadě v současné době roste a ukazuje se, že má dobré vyhlídky i do budoucna.
Oils and Fats International, 18, 2002, č. 3, s. 20, 22