Bezpečnost potravin

Potraviny pro zlepšení nálady

Vydáno: 27. 9. 2002
Autor:

vztah mezi stravou a mentálním zdravím, potraviny zlepšující, resp. zhoršující náladu, pravidelné stravování, vydatná snídaně

Výsledky výzkumu, kterého se zúčastnilo 200 britských občanů naznačují, že konzumace některých druhů potravin může zlepšovat mentální zdraví. Významné zlepšení svého mentálního zdraví v důsledku změny diety konstatovalo 88 % účastníků výzkumu. Z toho 26 % pozorovalo velké zlepšení pokud se týká častého střídání nálady, u 26 % se zmírnily projevy náhlé úzkosti a strachu a u 24 % deprese. Souvislost mezi mentálním zdravím/náladou a stravou byla zjištěna v rámci projektu „Potraviny a nálada“ (Food and Mood), jehož výsledky byly prezentovány na konferenci v Londýně počátkem září. Ke zlepšení nálady docházelo u účastníků omezením konzumovaných potravinových „stresorů“ a zvýšením množství „podporovatelů“ (supporters). Za stresory byly označeny potraviny jako cukr (80 %), kofein (79 %), alkohol (55 %), čokoláda (53 %) a dále pak pšeničné potraviny, aditiva, mléčné výrobky a saturované tuky, za podporovatele voda (80 %), zelenina (78 %), ovoce (72 %), ryby bohaté na olej (52 %), ořechy a semena, celozrnné potraviny, vláknina, proteiny a organické potraviny. Ke zlepšení nálady rovněž přispělo pravidelné stravování a nevynechávání snídaně. Více než třetina participantů označila za „téměř jisté“, že zlepšení jejich nálady bylo v přímém důsledku změn v jejich stravování.
http://www.news.bbc.co.uk/