Bezpečnost potravin

Inhibice růstu Helicobacter pylori pomocí Lactobacillus casei

Vydáno: 8. 10. 2002
Autor:

zkoumání antibakteriálních účinků, nadějná možnost předcházení onemocnění žaludku

Byly zkoumány antibakteriální účinky Lactobacillus casei v kysaných mléčných produktech proti bakteriím Helicobacter pylori. Bylo použito šest kmenů L. casei, (přičemž byly zkoušeny živé buňky, tepelně inaktivované buňky, mléko kysané pomocí L. casei a supernatant mléčné kultury), a 5 izolátů H. pylori. Navíc byl testován supernatant mléčné kultury ošetřený proteolytickými enzymy. Všechny mléčné kultury obsahující L. casei byly účinné. Větší brzdící účinek vůči H. pylori se projevil při použití supernatantu ošetřeného buď proteinázou K nebo trypsinem, ale neošetřený supernatant mléčných kultur nevykázal zásadní brzdící účinek. Živé ani inaktivované buňky L. casei neměly brzdicí účinek. Výsledky by měly být využity při léčbě a především předcházení onemocnění žaludku v důsledku napadení H. pylori.
Milch Wissenschaft, 57, 2002, č. 9-10, s. 506–509