Bezpečnost potravin

Nová funkční potravina z jižních Čech

Vydáno: 10. 10. 2002
Autor:

extrudovaný kukuřičný plátek se sušenou pohankovou natí, vysoký obsah rutinu, doporučená denní dávka, zdravotní účinky

Pod názvem „Zátkův kukuřičný plátek s pohankou a česnekem“ byl uveden na trh extrudovaný výrobek pro přímou spotřebu, ve kterém jako světová premiéra byla poprvé použita sušená pohanková nať, která se doposud využívala jen jako součást bylinných čajových směsí a ve farmaceutickém průmyslu. Nať v době krátce před kvetením pohanky obsahuje až stonásobné množství rutinu ve srovnání s běžně využívanými nažkami. Rutin patří do skupiny flavonoidů a je významným antioxidantem s velmi příznivými účinky při potížích s krevním oběhem. Zvyšuje pružnost cévních stěn a přispívá k resorbci vitamínu C. Doporučená dávka rutinu se pohybuje mezi 20 až 60 mg. Při jeho obsahu v Zátkově plátku kolem 80 mg ve 100 gramech tedy je možné jedním balením (65 g) uhradit denní potřebu. Konzumentovi se dostává současně i nezanedbatelného množství kukuřičné vlákniny. Díky svému složení jsou plátky využitelné i při diabetických a bezlepkových dietách.
Výživa a potraviny, 57, 2002, č. 4, s. 125.