Bezpečnost potravin

Zemědělci budou v Brně diskutovat s Teličkou a Cibrianem o EU

Vydáno: 16. 10. 2002
Autor:

zemědělství; diskuse; EU; AK; ISZV; konference; svazy; zemědělské; petice; počasí; nepříznivé; povodně; ceny; propad; finance; krize; ČR; kompenzace; platby; kultury; speciální

BRNO (ČTK) – Diskusi se zástupci zemědělských firem připravuje na čtvrtek 17. října v Kongresovém centru na brněnském Výstavišti ministerstvo zahraničních věcí. S agrárníky budou na téma „Co nám přinese a co odnese Evropská unie?“ hovořit od 15:00 hodin hlavní vyjednavač ČR pro vstup do EU Pavel Telička a Ramiro Cibrian z Delegace Evropské komise. ČTK to dnes sdělilo vedení Okresní agrární komory Brno-město.
Informační středisko pro zemědělství a venkov Agrární komory pořádá rovněž v Jihlavě konferenci na téma České zemědělství v rozšířené Evropě. V pondělí 11. listopadu budou v Domě kultury hovořit mimo jiné premiér Vladimír Špidla, ministr zemědělství Jaroslav Palas a prezident Agrární komory Václav Hlaváček.

Čeští zemědělci očekávají od rozšířené Evropy rovné podmínky, uvádí se v pozvánce na konferenci. I zde vystoupí Telička a Cibrian. O zájmu úspěšně dokončit vyjednávání o kapitole zemědělství má referovat dánský velvyslanec Jorgen Bojer. Nebudou chybět ani postřehy zahraničních zemědělských profesních svazů.

V pátek začaly okresní agrární komory rozesílat farmářům do celé republiky petici, která upozorňuje na kritickou situaci v oboru. Čtyři největší domácí profesní zemědělské svazy v petici uvádějí, že letos vinou nepříznivého počasí a propadu farmářských cen spadne proti loňsku hrubá zemědělská produkce o více než 15,5 miliardy korun. Další škody způsobené povodněmi přesáhnou 2,5 miliardy Kč a celému odvětví hrozí finanční krize.

Zemědělské svazy žádají vládu a parlament, aby poskytly kompenzační platbu 1200 korun na hektar zemědělské půdy a platby na speciální kultury. Petice se podepisuje do 23. října.

Jiří Macík

ICEU-EkoList, 14. října 2002 (Mik)