Bezpečnost potravin

FDA upřesňuje informace o klíčcích

Vydáno: 16. 10. 2002
Autor:

konzumace syrových klíčků tolice vojtěšky (alfalfa) a fazolí mungo, E.coli, rizikové skupiny konzumentů, opatření producentů zajišťující nezávadnost klíčků

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv se rozhodl aktualizovat svoji předchozí zprávu a zdravotním riziku konzumace syrových klíčků vzhledem k nedávnému zvýšenému výskytu E.coli O157:H7 spojovanému s konzumací klíčků tolice vojtěšky (alfalfa, Medicago sativa). Informace se týká rovněž syrových nebo pouze slabě povařených klíčků fazolí mungo. Od roku 1999, kdy FDA prvně zveřejnila informaci o možných nepříznivých zdravotních účincích klíčků, bylo v USA zaznamenáno několik alimentárních onemocnění spojovaných s konzumací klíčků. FDA proto vydala doporučení, aby osoby vysoce rizikových skupin (děti, starší lidé a jedinci s oslabenou imunitou) nekonzumovaly syrové, nebo pouze slabě povařené klíčky. U osob rizikových kategorií může infekce E.coli O157:H7 vést k vážným komplikacím, včetně hemolytického uremického syndromu, který může vyústit až v ledvinové selhání, v krajním případě končící smrtí. Podle prohlášení z poslední doby již řada amerických producentů klíčků přijala potřebná opaření ke zvýšení bezpečnosti a nezávadnosti svých produktů, vycházející z doporučení FDA „Pokyny pro produkci klíčků“ z roku 1999.
http://www.fda.gov/