Bezpečnost potravin

Sušenky s vlákninou a redukovaným obsahem cukru

Vydáno: 25. 10. 2002
Autor:

obsah cukru snížený o 50 %, náhrada 25 % cukru vlákninou, inulin a oligofruktóza společnosti Orafti, vláknina nové generace

Sušenky se sníženým obsahem cukru a zvýšeným množstvím vlákniny uvedla na trh americká společnost Orafti Active Food Ingredients. Ve výrobku je 25 % cukru nahrazeno vlákninou, obsah cukru je snížen o 50 %. Společnost Orafti je výrobce inulinu (Raftiline®) a oligofruktózy (Raftilose®), představující potravní vlákninu příští generace, která vykazuje pozitivní zdravotní účinky včetně zvýšené absorpce vápníku a zlepšení činnosti zažívacího traktu. Při senzorickém hodnocení nebyly mezi variantou sušenek s původním obsahem cukru a výrobkem, v němž část cukru byla nahrazena inulinem zjištěny žádné rozdíly. Stejně tak byla u výrobku se zvýšeným obsahem vlákniny označena za zcela vyhovující i textura.
Food Technology, 56, 2002, č. 8, s. 88