Bezpečnost potravin

Vitaminy rozpustné v tucích

Vydáno: 11. 11. 2002
Autor:

zdroje vitaminů, nová publikace v knihovně ÚZPI: J.Červenka Hodnocení jakosti zemědělských produktů

Vitaminy  zdroj

Vitamin A játra, olej z rybích jater, vaječný žloutek, mléko a mléčné výrobky, margarin, různé ovoce a zelenina (např. pomeranče a karotka)

Vitamin D tresčí olej, tučné ryby (např. sardinky, losos, tuňák), játra, vaječný žloutek, margarin

Vitamin E rostlinný olej (sójový, olivový, slunečnicový), ořechy, maso, zelená listová zelenina, obiloviny, pšeničné klíčky, vaječný žloutek

Vitamin K zelená listová zelenina (zvláště hlávkové zelí a brokolice), červená řepa, kiwi, rostlinné oleje, vaječný žloutek, tučné sýry, játra.

Více informací v publikaci Hodnocení jakosti zemědělských produktů od prof. MVDr. Jaroslava Červenky, CSc., která je k dispozici v knihovně ÚZPI pod signaturou D 90.032.
Publikace seznamuje studenty a odbornou veřejnost se základy zbožíznalství nejdůležitějších zemědělských komodit (masa, mléka, drůbeže, vajec, obilovin, okopanin, olejnin, ovoce a zeleniny)  a hodnocením jejich jakosti a zdravotní nezávadnosti, a to
jak obecně, tak podle předpisů platných u nás a v EU. Text se zabývá  vlivy
jakosti a zdravotní nezávadnosti na optimální zpeněžování vyráběných produktů při různých formách nákupu a obchodování včetně požadavků při vývozu a dovozu. Samostatná kapitola je věnována problematice výživy lidí, metodice stanovení nutriční hodnoty a otázkám racionální výživy včetně hodnocení současné situace ve spotřebě potravin v ČR.