Vydáno: 12. 11. 2002
Autor:
zdroje vitaminů v potravinách, nová publikace v knihovně ÚZPI: J. Červenka - Hodnocení jakosti zemědělských produktů
Vitaminy |
zdroj |
Thiamin (B1) |
pšeničné klíčky, otruby, celozrnné nebo obohacené obiloviny, celozrnný chléb, hnědá rýže, těstoviny, játra, ledviny, vepřové maso, ryby, fazole, ořechy, vejce |
Riboflavin (B2) |
pivní kvasnice, játra, ledviny, mléko, sýry, vejce, celozrnné nebo obohacené bílkoviny, pšeničné klíčky |
Niacin (PP) |
játra, libové maso, drůbež, ryby, ořechy, sušené fazole, obohacené obiloviny, chléb, pšeničné klíčky, brambory |
Kyselina pantotenová |
játra, srdce, ledviny, ryby, vaječný žloutek, pšeničné klíčky, většina zelenin, většina obilovin |
Pyridoxin (B6) |
játra kuřat, vepřové maso, ryby, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky, banány, brambory, sušené fazole |
Biotin (H) |
játra, burské oříšky, sušené fazole, vaječný žloutek, houby, banány, grepy, vodní melouny |
Kyselina listová |
zelená listová zelenina, kuřata, hovězí maso, vepřové maso, ryby, vejce, mléko, sýry, obohacené obiloviny |
Vitamin B12 |
játra, ledviny, kuřata, hovězí maso, vepřové maso, ryby, vejce, mléko, sýry, obohacené obiloviny |
Vitamin C |
citrusové ovoce, rajčata, zelená listová zelenina, brambory, zelený pepř, jahody, černý rybíz, šípky |
Více informací v publikaci Hodnocení jakosti zemědělských produktů od prof. MVDr. Jaroslava Červenky, CSc., která je k dispozici v knihovně ÚZPI pod signaturou D 90.032.
Publikace seznamuje studenty a odbornou veřejnost se základy zbožíznalství nejdůležitějších zemědělských komodit (masa, mléka, drůbeže, vajec, obilovin, okopanin, olejnin, ovoce a zeleniny) a hodnocením jejich jakosti a zdravotní nezávadnosti, a to
jak obecně, tak podle předpisů platných u nás a v EU. Text se zabývá vlivy
jakosti a zdravotní nezávadnosti na optimální zpeněžování vyráběných produktů při různých formách nákupu a obchodování včetně požadavků při vývozu a dovozu. Samostatná kapitola je věnována problematice výživy lidí, metodice stanovení nutriční hodnoty a otázkám racionální výživy včetně hodnocení současné situace ve spotřebě potravin v ČR.