Bezpečnost potravin

Asijská veřejnost přijímá GMO většinou vstřícně

Vydáno: 15. 11. 2002
Autor:

Nezisková organizace Asian Food Information Centre sponzorovala v Číně, Thajsku a Filipínách průzkum 600 spotřebitelů, týkající se jejich postoje vůči geneticky pozměněným potravinám. GM potraviny byly na nejnižších místech žebříčku, co se týče obav z potravních a zdravotních rizik.

Nezisková organizace Asian Food Information Centre sponzorovala v Číně, Thajsku a na Filipínách průzkum 600 spotřebitelů, týkající se jejich postoje vůči geneticky pozměněným potravinám. Průzkum odhalil, že většina spotřebitelů není v silné opozici vůči nim. 66 % konzumentů věří, že by osobně mohli mít v příštích pěti letech výhody z biotechnologie potravin, zejména zvýšenou nutriční kvalitu a méně reziduí pesticidů v potravinách. Celkem 61 % konzumentů si myslelo, že v poslední době jedli GM potraviny a více než 90 % z nich byli spokojeni a nepodnikli žádnou činnost, aby se jim vyhnuli. GM potraviny byly na nejnižších místech žebříčku, co se týče obav z potravních a zdravotních rizik. Do popředí vystupují v poslední době obavy týkající se potenciální bakteriální kontaminace a přenos nemocí ze zvířat. Organizace Asian Food Information Centre podnikla tento průzkum v asijských zemích, protože jí nestačily údaje z druhé ruky z jiných částí světa jako ukazatele veřejného mínění v Asii. Konec konců, 60 % celkové populace žije v asijském kontinentu.
Grower, 138, 2002, č. 15, s. 13     (Vo)