Bezpečnost potravin

Zdravotní prospěch pilulek vyrobených z čaje

Vydáno: 15. 11. 2002
Autor:

výzkum na Tchaj-wanu, vyšší zdravotní účinek pilulek než nápoje, přehled o zdravotním prospěchu čaje

Čaj, zvláště pak zelený čaj, obsahuje velké množství přirozených antioxidantů, které se dávají do souvislosti s kladným vlivem na zdraví, např. snižují riziko onemocnění srdce, rakoviny a autoimunitního diabetu.
Vláda na Tchaj-wanu finančně podporuje provoz experimentální stanice zaměřující se na problematiku kolem čaje. Na uvedené stanici vyvinuli pilulku, o které tvrdí, že obsahuje všechny nutriční složky čaje. Vyrábí se z čerstvě sklizených listů čaje a má mírně nahořklou chuť. Ředitel stanice uvádí, že konzumace pilulky čaje přináší větší zdravotní prospěch než pití čaje, neboť čajové pilulky obsahují všechny prospěšné složky z čajových lístků, zatímco čaj-nápoj jen tu část těchto složek, která se dostala do výluhu.
Obava z toho, že se pilulky na trhu neuplatní, není. I když je na Tchaj-wanu pití čaje, zvláště oolong čaje, velmi oblíbené (spotřeba 1,25 kg/osoba/rok), spotřebitelé vyhledávají výrobky s prospěchem pro zdraví a obrat těchto výrobků se stále zvyšuje.

Další informace o zdravotním prospěchu čaje lze sledovat na těchto internetových stránkách:
– Čaj snižuje riziko onemocnění srdce
– Antioxidanty mohou chránit před autoimunitním diabetem
– Čaj posiluje kosti a chrání před osteoporózou
– Zelený čaj chrání před rakovinou dutiny ústní
– Polyfenoly čaje chrání před rakovinou
– Výzkumné projekty EU zaměřené na vyšetřování prospěchu přirozených antioxidantů v potravinách

www.lfra.co.uk