Bezpečnost potravin

Výrobky s prospěchem pro kosti – příležitost pro výrobce potravin a nápojů

Vydáno: 15. 11. 2002
Autor:

WHO uvádí osteoporózu jako druhý nejzávažnější zdravotní problém na světě. Potravinářské výzkumné středisko ve Velké Británii pořádá 30. ledna 2003 konferenci na téma “Podpora dobrého zdravotního stavu kosti”. Je uveden program konference a směry dalšího vývoje výrobků

Věk populace se z celosvětového hlediska zvyšuje, a proto se do popředí zájmu dostává problematika zdravotního stavu kostí a osteoporózy. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je osteoporóza druhým nejzávažnějším zdravotním problémem na světě, a to hned za kardiovaskulárním onemocněním. Vzhledem k tomu, že neexistuje dostatečně účinná léčba tohoto onemocnění pro všechny, klade se velký důraz na preventivní opatření. To přináší značné příležitosti pro vývoj výrobků na podporu kostí.

Leaatherhead Food, potravinářské výzkumné středisko ve Velké Británii, organizuje 30. ledna 2003 jednodenní konferenci na téma “Podpora dobrého zdravotního stavu kostí“. Na program konference jsou zařazeny tyto referáty:
– Osteoporóza: narůstající problém
– Potraviny a nápoje s prospěchem pro kosti: situace na trhu a vývoj nových výrobků
– Vápník a zdravotní stav kostí
Suplementace samotného vápníku může způsobovat nerovnováhu u minerálních látek a stimulovat vyplavování hořčíku a draslíku a jiných minerálních látek z kostí, což může vést k hypermineralizaci vápníku a zvýšení křehkosti kostí. To má značný důsledek na vývoj výrobků.
– Vliv mikronutrientů, např. vitaminu D a K na kosti
Předpokládá se, že na stav kostí mají z 80 % vliv genetické faktory. I když strava a životní styl, např. fyzická aktivita, mají menší vliv, přesto jsou důležité, neboť prostřednictvím těchto faktorů lze dosáhnout geneticky naprogramovatelného vrcholu kostní hmoty a řídit její následný úbytek.
– Sója, fytoestrogeny a zdravotní stav kostí
Existují tři hlavní skupiny fytoestrogenů: izoflavony, lignany a kumestany. Izoflavony se vyskytují ve vysoké koncentraci v sójových bobech. Epidemiologické studie ukazují, že u žen z orientálních zemí, kde je vysoká spotřeba sóji, je výskyt osteoporózy nižší než u západních populací.
– Vliv prebiotik na absorpci vápníku a zdravotní stav kostí
Mezi nejvíce studovaná, již schválená prebiotika patří inulin a oligofruktóza z čekanky. Kromě prebiotického účinku zvyšují tyto přísady absorpci vápníku. Jako účinná denní dávka se uvádí 8 g.
– Úloha ovoce a zeleniny při zlepšování zdravotního stavu kostí. Současný stav a další perspektivy
Studie provedené během posledního desetiletí ukazují na pozitivní vliv konzumace ovoce a zeleniny pro kostru. Další výzkum je třeba zaměřit především a zjištění, zda lze prostřednictvím potravin, které vytvářejí zásadité prostředí, zamezovat zlomeninám.
– Tvrzení zdravotního prospěchu a legislativa pro výrobky na podporu zdravotního stavu kostí

Program konference je k dispozici
zde

Konferenci sponzoruje firma Orafti Active Food Ingredients  

Na konferenci se představí se svými výrobky firma Borculo Domo Ingredients (BDI).
Firma BDI vyvíjí, vyrábí a prodává přísady na bázi syrovátky a jiné mléčné komponenty. Mezi biologicky aktivní přísady této firmy patří výrobky pod obchodním názvem Vivinal®, a to:
– Vivinal MCA: přirozený zdroj vápníku z mléka,
– Vivinal GOS: prebiotická přísada obsahující galaktooligosacharidy a
– Vivinal ALPHA: koncentrát syrovátkové bílkoviny bohatý na alfa-laktalbumin.
Úplný sortiment výrobků firmy BDI lze sledovat na stránce BDI

www.lfra.co.uk