Bezpečnost potravin

Sněmovna schválila úvěr 12 miliard korun na povodňové škody

Vydáno: 28. 11. 2002
Autor:

EIB, schodek rozpočtu r. 2003 na 119 mld. Kč, vodohospodářství, dopravní infrastruktura, rekonstrukce staveb a komunikací, ČR 400 mil. eur od EU

Poslanecká sněmovna hladce schválila zákon o přijetí úvěru 12 mld. korun od Evropské investiční banky . Vláda chce z peněz financovat likvidaci povodňových škod. Kabinet plánuje, že 7,5 miliardy korun bude čerpat v příštím roce a zbývajících 4,5 miliardy v roce 2004.
Výhrady k předloze měli poslanci ODS. Martin Kocourek prohlásil, že sněmovna se kvůli přijetí uvedeného zákona dostane do schizofrenní situace. Bude totiž podle něj nadále jednat o rozpočtu se schodkem 111,3 miliardy korun, ale přijetím úvěru od EIB se faktický schodek v příštím roce zvýší až na 119 miliard korun. ODS ale projednání zákona nezablokovala, ani nehlasovala proti přijetí předlohy.

Kocourek zdůraznil, že vláda by měla úhradu povodňových škod v prvé řadě financovat z vlastních národních zdrojů a teprve poté, co se nebudou dostávat, uvažovat o úvěru ze zahraničí. Upozornil také na to, že opozice stále postrádá strategii nebo koncepci vlády, jak řešit povodňovou situaci. „Proto považuji tento úvěr za jakýsi bianco šek, který vystavujeme vládě,“ řekl.

Nejvíce peněz, 4,3 miliardy, půjde na obnovu státního vodohospodářském majetku. Dalších 2,8 miliardy použije ministerstvo dopravy a spojů na úhradu škod na dopravní infrastruktuře ve vlastnictví státu. Stejnou částkou přispěje stát na obnovu pražského metra a 1,5 miliardy získá ministerstvo zemědělství . Zhruba 300 miliónů dostane ministerstvo průmyslu a obchodu na rekonstrukci staveb a 100 miliónů ministerstvo pro místní rozvoj na opravu místních komunikací.

Půjčka prozatím není započtena ve schodku státního rozpočtu. Ten pro příští rok činí 111,3 miliardy korun, a měl by se tak ještě o 7,5 miliardy zvýšit. Zákon o státním rozpočtu bude sněmovna schvalovat také na této schůzi.

Evropská investiční banka vyčlenila na pomoc zemím zasaženým povodněmi miliardu eur (asi 30 miliard korun). Z ní Česku připadne 400 miliónů (12 miliard korun) a Rakousku a Německu dohromady 600 miliónů eur (18 miliard korun).

ICEU-EkoList, 27.11.2002 (Mik)