Bezpečnost potravin

Ve starověku lék, dnes energetický nápoj

Vydáno: 7. 12. 2002
Autor:

Syrovátka patří k výživově hodnotným potravinám vzhledem k obsažené bílkovině, vitaminům, mineráliím a mléčnému cukru.

Hippokrates ve 4. století p.n.l. řekl: „Dovolte potravinám, aby se staly vaším lékem.“ Jedním z takových léků je syrovátka. Při velmi nízké energetické hodnotě má značnou výživovou hodnotu. Při výrobě sýra zůstane
– v sýřenině: tuk, kasein, vitaminy rozpustné v tucích, vápník, zinek,
– v syrovátce: voda, syrovátková bílkovina, vitaminy rozpustné ve vodě, vápník a draslík.
Bílkovina syrovátky patří k výživově nejhodnotnějším (biologická valence je 104, tzn. ze 100 g si lidský organismus vytvoří 104 g bílkoviny pro stavbu těla). Při trávení syrovátky se uvolňují biologicky aktivní peptidy, kterým se připisuje příznivý účinek na trávicí trakt, na imunitní systém a na růst. Syrovátka, kterou lze na rozdíl od mléka pít jako osvěžující nápoj ve velkém množství, může být navíc i dobrým zdrojem draslíku, vápníku vitaminu B2 a B12. Významný je také mléčný cukr, který zůstává v syrovátce a ve velkém množství má příznivý vliv na trávení.
Mliekarstvo, 33, 2002, č. 3, s. 22–23