Bezpečnost potravin

Význam monoterpenů

Vydáno: 11. 12. 2002
Autor:

Monoterpeny mají v potravinářství význam jako aromatické látky. K aromatizaci nápojů, pečiva a dezertů se používají např. mentol, peprmint a D-limonen. Monoterpeny vykazují v pokusu na zvířatech antikancerogenní účinek. Za tím účelem byly vyšetřovány především D-limonen a D-karvon.

Definice, výskyt
Základním stavebním kamenem terpenů je isopren. Jejich uspořádání může být kruhové nebo řetězové. Celkem jsou v případě monoterpenů známy stovky různých struktur. Vyznačují se aromatickou vůní a jsou hlavní součástí éterických olejů. Nejčastějším monoterpenem v konzumovaných rostlinách je limonen (D-limonen v citrusových olejích, fenyklovém a kmínovém oleji, v čerstvé pomerančové šťávě; L-limonen v peprmintovém a baldryánovém oleji). Kmínový olej sestává až z 60 % z monoterpenu D-karvon. Perilylalkohol se vyskytuje v třešních a peprmintu, lemongras obsahuje významné množství geraniolu. Izolované monoterpeny musí být opatrně uchovávány, protože jsou citlivé na světlo a na oxidaci.
Fyziologický účinek
Orální přívod citrusových olejů, kmínového oleje, D-limonenu a D-karvonu před přívodem kancerogenů brzdí vznik rakoviny žaludku, prsu a plic, což ukazuje na úlohu monoterpenů v iniciační fázi. Při pokusu na zvířatech bránila lokální aplikace D-limonenu (10 mg/0,1 ml) vývoji chemicky indukovaných kožních nádorů.
Nežádoucí účinky – toxicita
D-limonen má při orálním příjmu při dávce asi 20 g/osobu nepatrný toxický účinek. Jen výjimečně jsou zaznamenány zvýšené hodnoty bílkovin v moči a průjmy. V klinických studiích na pacientech s různým nádorovým onemocněním byly stanoveny jako nejvýše tolerovatelné dávky 2 g/m2 povrchu těla (perilylakohol) nebo 8 g/m2 (D-limonen). U některých účastníků studie se neprojevily nežádoucí účinky těchto dávek ani po ročním dávkování. Zdravotní nezávadnost izolovaného D-limonenu je dokumentována i tím, že získal statut GRAS pro použití jako aromatické látky.
Denní přívod – skutečný stav
Denní příjem D-limonenu je při normální stravě obvykle 0,27 mg/kg tělesné hmotnosti. Při každodenní konzumaci pomerančů a grapefruitů se může zvýšit až na 2 mg/kg tělesné hmotnosti.
(Podrobnější zpracování originálního zdroje najdete v Potravinářských aktualitách.)
Ernährungs-Umschau, 49, 2002, č. 8 s. 322–324