Bezpečnost potravin

Výživa při cystické fibróze

Vydáno: 13. 12. 2002
Autor:

Při onemocnění, při němž dochází k poruchám transportu elektrolytů v epitelu žláz, lze  v lehčích případech pacientům pomoci úpravou stravy.

Mukoviscidóza čili cystická fibróza (CF) je onemocnění, při němž v důsledku genetického defektu dochází k poruchám transportu elektrolytů v sekretorním epitelu exkretorních žláz. Jedná se o multiorgánové onemocnění, při němž se projevuje hlavně dýchací a trávicí nedostatečnost, a které je často spojováno s nedostatečnou výživou či podvýživou. Důvodem podvýživy je na jedné straně nedostatek energie vzhledem k malabsorpci a maldigesci jako důsledku nedostatečné funkce pankreatu, nechutenství kvůli bolestem břicha, a zvracení a na druhé straně zvýšená potřeba energie v důsledku infekcí, zvýšených teplot, zvýšených nároků na dýchání. Výživovou terapií a substitucí pankreatického enzymu lze výrazně zmírnit špatnou funkci plic.
Na prvním místě v této výživě je vyvážená strava obohacená o tuky. Dále je nutné kontrolovat přísun vitaminů, minerálií a stopových prvků a případně používat suplementy. Pomocí přídavků stravy lze řadě podvyživených pacientů pomoci. Těžké případy však je nutné léčit za pomoci enterální výživy.
Ernährungs-Umschau, 49, 2002, č. 10, s. 380–385