Bezpečnost potravin

Moderní strava jednou z příčin akné

Vydáno: 15. 12. 2002
Autor:

Konzumace nadměrného množství upravených cereálií, chleba a rafinovaného cukru může být jednou z příčin vzniku akné u teenagerů. Ověřuje se vliv nízkosacharidických diet.

Konzumace přílišného množství upravených cereálií a chleba může být, podle zprávy týmu pracovníků Státní univerzity v Coloradu uváděné v posledním čísle časopisu New Scientist, jednou z  příčin akné u teenagerů.  Podle jejich názoru chléb a cereálie s vysokým stupněm zpracování, které se stávají základní složkou západní stravy, vedou k nadměrné tvorbě mužských hormonů, které způsobují akné. Upravené cereální výrobky se totiž velmi snadno tráví a vzniklá „záplava cukrů“ nutí organismus k produkci většího množství insulinu a insulinového růstového faktoru (IGF-1), což vede k nadbytečné produkci mužských hormonů. IGF-1 rovněž stimuluje buňky pokožky, tzv. keratinocyty, které jsou charakteristickým znakem akné, k rozmnožování. Výsledy prováděného výzkumu budou publikovány v prosincovém čísle časopisu Archives of Dermatology. Ve zprávě se poukazuje na to, že téměř všichni mladiství v moderní společnosti ve věku kolem 18 let trpí akné, zatímco u populace v Nové Guinei nebo Amazonii se symptomy akné objevují velmi sporadicky. Výzkumníci se domnívají, že je to způsobeno tím, že nekonzumují žádné rafinované cukry ani cereálie. Moderní zpracovatelské techniky destruují proteinové struktury zrn, z nichž se připravují potraviny, čímž se usnadňuje trávení, ale dochází k nadměrné produkci insulinu. Výsledky se chystají ověřit v praxi výzkumníci univerzity v Melbourne, a to na skupině chlapců s akné, kteří budou dostávat nízkosacharidickou stravu.
http://www.newscientist.com/