Bezpečnost potravin

Hladina na Brněnské přehradě bude na minimu až do 21. ledna 2003

Vydáno: 17. 12. 2002
Autor:

opravy Kníniček, opatření proti povodním, odpad v přehradě, odstranění nánosů bahna, zlepšení kvality vody a lodní dopravy

Až do 21. ledna 2003 prodloužilo Povodí Moravy maximální snížení hladiny Brněnské přehrady, která je nyní 5,6 metru pod normálem na kótě 224 metrů nad mořem. Firma tak vyhověla žádosti společnosti Hydročez, která opravuje technologii na vodní elektrárně Kníničky. Opravy jsou proti původním plánům zřejmě komplikovanější a navíc udeřily mrazy, řekl dnes novinářům generální ředitel Povodí Moravy Ivan Pospíšil.
Snižování hladiny o dvacet centimetrů denně začalo 20. října a trvalo do 11. listopadu. Na původní úroveň se voda na přehradě vrátí za normální situace do 30. dubna příštího roku. Zatím mohou zájemci vidět na místech jindy hluboké vody leckdy kuriózní předměty.
„Náklady na odstraňování komunálního odpadu z odkrytého dna však stojí desetitisíce korun,“ upozornil Pospíšil. Jen od září vyvezlo povodí přes 20 tun odpadu přímo z přehrady, třikrát tolik pak z okolí vodní nádrže. Tyto hodnoty označil ředitel za alarmující. Firma spolu s Brněnskými vodárnami a Hydročezem také věnovala 40.000 korun na záchranu živočichů, ohrožených prudkým poklesem hladiny.
Historicky nejnižšího stavu chce povodí využít po důkladném promrznutí bahna k odtěžení vysokých nánosů v lokalitě Bařinky u Veverské Bítýšky. Akce má přijít asi na 500.000 Kč a má zlepšit nejen lodní plavbu, ale částečně i kvalitu vody v nádrži.
Povodí Moravy je od ledna 2001 státním podnikem. Má 740 zaměstnanců a působí na celé Moravě. Letos počítá se ziskem kolem 20 miliónů Kč, což je o pět miliónů Kč více než loni. Meziročně se mírně zvednou i tržby 323 miliónů Kč za prodej povrchové vody.

Jiří Macík

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 16.12.2002 (Mik)