Bezpečnost potravin

FNM uzavřel s firmou SITA smlouvu o likvidaci dioxinů ve Spolaně

Vydáno: 17. 12. 2002
Autor:

dekontaminaci půdy, ÚOHS, FNM, dioxiny, účinná technologie, haly, záplavy

Fond národního majetku (FNM) uzavřel ve čtvrtek se společností SITA Bohemia smlouvu o dekontaminaci půdy a dvou budov neratovické Spolany, které zamořily dioxiny. Zuzana Opletalová z tiskového odboru fondu dnes ČTK zároveň řekla, že FNM není obeznámen s tím, že by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil kvůli výběru této firmy správní řízení.
Mluvčí úřadu Kristian Chalupa ČTK ale ve středu řekl, že se úřad věcí zabývá. Fond firmě třímiliardovou zakázku dal bez výběrového řízení, za což sklidil kritiku ekologů. Na případ upozornila ekologická organizace Greenpeace i policii.
Při zadání zakázky fond využil ustanovení zákona, které dovoluje svěřit firmě práci bez výběrového řízení v případě, že situace ohrožuje lidské životy či hrozí škoda značného rozsahu. Vycházel přitom i z dobrozdání ministerstva životního prostředí. Firma je podle fondu jedinou ve střední Evropě, která umí toxické dioxiny zlikvidovat určenou technologií.
„Smlouva je nadstandardní z hlediska záruk ve prospěch FNM a její součástí je pojištění proti odpovědnosti za škodu a dalším rizikům,“ uvedla Opletalová. Podle harmonogramu, který je součástí smlouvy, by měla SITA v lednu až únoru získat stavební povolení pro výstavbu takzvaných podtlakových hal, které mají zabránit úniku dioxinů do ovzduší při demolici budov. Do léta by haly měly nad kontaminovanými halami vyrůst. O něco později budou tunelem spojeny s třetí halou, kde se kontaminovaný materiál bude likvidovat.
Několik měsíců bude v Neratovicích trvat pilotní projekt likvidace kontaminovaného materiálu, z jehož výsledků bude vycházet posouzení vlivu projektu na životní prostředí. Předpokládaný termín dokončení posudku je přibližně počátek roku 2004. Vlastní projekt sanace by pak měl trvat přibližně tři roky, tedy asi do konce roku 2006. Poté se provede průzkum půdního podloží a konečné vyhodnocení prací, uvedla Opletalová.
Zamoření tří provozů Spolany dioxiny sahá do 60. let. Tehdy se tu vyráběla hnojivo, jehož účinky na lidský organismus nebyly ověřeny. Teprve poté, co 80 lidí onemocnělo chorobami kůže, se přišlo na škodlivost dioxinů a provozy byly v roce 1969 uzavřeny.
Ještě počátkem letošního roku vedení Spolany oponovalo žádostem Greenpeace o urychlenou sanaci tím, že únik dioxinů z objektů nehrozí. Po srpnových záplavách, kdy voda zatopila areál chemičky, vedení rovněž tvrdilo, že látky z objektů neunikly. Teprve později únik přiznalo. Množství dioxinů v místě záplav překročilo o 5000 pikogramů německý limit pro průmyslovou oblast, který činí 10.000 pikogramů na gram zeminy.

Soňa Remešová

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 16.12.2002 (Mik)