Bezpečnost potravin

Evropští spotřebitelé mají lepší údaje o tom, jaké maso jedí

Vydáno: 8. 1. 2003
Autor:

informace o tom, jaké maso vlastně jedí v párcích, paštikách nebo konzervách, nová směrnice o označování masných výrobků, která ukládá výrobcům informovat, zda výrobek obsahuje svalovinu, tuky nebo droby, srdce nebo játra a tuk, budou muset být jako takové jasně označeny, potravinářství EU

Evropští spotřebitelé mají od 1. ledna lepší informace o tom, jaké maso vlastně jedí v párcích, paštikách nebo konzervách. Účinnosti totiž nabyla nová směrnice o označování masných výrobků, která ukládá výrobcům informovat, zda výrobek obsahuje svalovinu, tuky nebo droby.
Nová směrnice zpřesňuje definici „masného výrobku“. Jako „maso“ dovoluje označovat jen svalovinu, která se upíná ke kostře. Oproti tomu vnitřnosti či droby, jako srdce nebo játra a tuk, budou muset být jako takové jasně označeny a nelze je dále popisovat jen jako „masný výrobek“. Směrnice ale dovoluje označovat jako maso i tuk, který se váže na svalovinu, nepřesahuje-li jeho množství stanovené limity.

Směrnice se vztahuje na výrobky, které obsahují maso jako jednu ze složek, zatímco maso prodávané bez dalších úprav nezahrnuje. Řídit se jí tedy musí výrobci párků, paštik, vařených mas, polotovarů a konzerv.

„Pro mne je hlavní, aby se spotřebitelé mohli rozhodovat na základě informací. Průhledné a jasné označování je základem, jak poskytnout konzumentům informaci, co vlastně jedí,“ řekl dnes komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů David Byrne.

Novou normu provází šestiměsíční přechodné období, které potravinářskému průmyslu umožňuje vyrovnat se s novými požadavky. Výrobci mohou během této doby poskytovat i ty výrobky, které zatím podle nové legislativy označeny nejsou.

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 7.1.2003 (Mik)