Bezpečnost potravin

3-A standard sanitace

Vydáno: 13. 1. 2003
Autor:

Program 3-A standardů sanitace je určen pro zajištění bezpečnosti výrobků vyžadujících vysoký stupeň sanitace, např. mléčných výrobků. Program je akceptován mezinárodně.

Program 3-A standardů sanitace (3-A Sanitary Standards) formuluje standardy a postupy účelného provádění sanitace, konstrukce, instalace a čištění zařízení nebo systémů výroby mléčných výrobků a jiných potravin, které se používají při manipulaci, výrobě a balení výrobků určených ke konzumaci, kde se vyžaduje vysoký stupeň sanitace. Tyto standardy a praktiky se vytvářejí prostřednictvím spolupráce expertů v průmyslu. Hlavním cílem programu 3-A standardů sanitace je chránit výrobky určené ke konzumaci před kontaminací a zajistit, že všechny povrchy, které přicházejí do kontaktu s výrobkem, lze čistit mechanicky (CIP) nebo snadno demontovat pro manuální čištění. Kritérium 3-A je univerzálně akceptováno výrobci zařízení, konstruktéry, uživateli i hygieniky. Výrobky splňující kritéria 3-A standardů lze označit chráněným symbolem 3-A.
Podrobné informace  lze  získat na internetové adrese 3-A Sanitary Standards.