Bezpečnost potravin

Zájemci o podporu z programu Sapard EU zatím dostali jen malou část

Vydáno: 15. 1. 2003
Autor:

v prvním čtvrtletí očekáváme uvolnění celkově přibližně 700 milionů korun, MZe, povodně

Zhruba 67 milionů korun zatím dostali žadatelé o podporu z programu Evropské unie Sapard, který se zaměřuje na rozvoj zemědělství a venkova. Proplaceno je 33 projektů z první vlny pro podávání žádostí loni na jaře. „V letošním prvním čtvrtletí očekáváme uvolnění celkově přibližně 700 milionů korun,“ sdělilo ministerstvo zemědělství. V loňském jarním kole bylo předloženo 881 projektů a žadatelé se ucházeli o 3,26 miliardy korun. Schváleno bylo 465 projektů v hodnotě zhruba 1,5 miliardy.
V podzimní vlně podali uchazeči 913 žádostí o podporu v hodnotě asi tři miliardy korun. Agentura Sapard počítá s tím, že v této vlně rozdělí kolem 1,5 miliardy korun.

Také v dosud posledním takzvaném povodňovém kole loni v prosinci přesáhl zájem žadatelů vyčleněnou částku. Předloženo bylo asi 190 žádostí na celkem asi 285 milionů korun proti 260 milionům určeným pro tuto vlnu.

Spolufinancování ze Sapardu se pro postižené povodní zvyšuje až do 75 procent celkových nákladů a žadatel může získat nejvýše 3,75 milionu korun. U projektů zaměřených na infrastrukturu je to pět milionů korun. Zjednodušeno je také výběrové řízení.

Pravidla Sapardu stanovují, že dotace se vyplatí až po dokončení projektu. Na jeho uskutečnění tedy musí mít žadatel peníze.

Evropská komise rozhodla svěřit české agentuře správu programu předvstupní pomoci Sapard loni 16. dubna. Na Česko připadá z evropských fondů 22,4 milionu eur ročně (asi 700 milionů korun). Původní časový rámec programu byl stanoven na roky 2000 až 2006.

e-mail: info@iceu.cz  
http://www.evropska-unie.cz

ICEU-EkoList, 14.1.2003 (Mik)