Bezpečnost potravin

Nebezpečný vliv herbicidu atrazinu na živočichy

Vydáno: 22. 1. 2003
Autor:

Stopy atrazinu, nejvíce používaného herbicidu v USA, způsobují sexuální deformity u žab. Testy provedené vědci z kalifornské univerzity v Berkeley ukázaly, že u samců skokana Rana pipiens a rosniček Acris crepitans blanchardi chovaných v nádržích kontaminovaných stopami atrazinu se ve varlatech vyvíjela samičí vajíčka.

Stopy atrazinu, nejvíce používaného herbicidu v USA, způsobují sexuální deformity u žab. Laboratorní testy provedené vědci z kalifornské univerzity v Berkeley ukázaly, že u samců  skokana Rana pipiens chovaných v nádržích kontaminovaných pouze 0,1 ppb atrazinu se ve varlatech vyvíjela samičí vajíčka.
Vědci uskutečnili také podobné testy na rosničce Acris crepitans blanchardi. Některá varlata byla tak zaplavena vaječnými buňkami, že to vypadalo, jako by se přeměnila, v technickém smyslu slova, aby se mohla považovat za vaječníky.
Vědci také po celých Spojených státech odebírali vzorky a zkoumali žáby z rybníků a potoků v oblastech s pěstovanou kukuřicí a sójou, kde je široce používán atrazin. Nalezli feminizované žáby všude tam, kde byl zjištěn atrazin.
V jednom případě 92 % samčích žab vykazovalo příznaky zpětného sexuálního zvratu. Kromě toho byly zkoumány žáby i v nezemědělských oblastech. Bylo nalezeno pouze jediné místo bez atrazinu – a to bylo také jediné místo se zcela normálními žábami.
Současné americké směrnice dovolují limit chronického působení 12 ppb atrazinu pro vodní organismy a 3 ppb atrazinu pro pitnou vodu, ale tento nový výzkum ukázal účinky při třicetinásobně nižším množství než tyto limity.
Jeden z autorů vědecké zprávy Dr. Tyrone Hayes považuje atrazin za činitel potenciálně ničící biologickou diverzitu a riziko s ním spojené za nepřijatelné.

Grower, 138, 2002, č. 48, s. 12