Bezpečnost potravin

Hladina Brněnské přehrady zůstane na minimu ještě v únoru

Vydáno: 23. 1. 2003
Autor:

snížená hladina, odvoz odpadu, opravy, rezerva tání, státní podnik očekává zisk

Povodí Moravy prodloužilo až do konce února maximální snížení hladiny Brněnské přehrady. Vyhovělo tak žádosti společnosti Hydročez, která opravuje technologii na vodní elektrárně Kníničky. Práce by měla ukončit nejspíše na přelomu ledna a února. „Teprve po skončení oprav se rozhodneme, co bude s hladinou dále,“ řekla ČTK vedoucí dispečinku Povodí Moravy Jana Kadeřábková.
Oprava elektrárny byla proti plánům zpočátku komplikovanější a navíc udeřily hluboké mrazy. Kadeřábková doplnila, že povodí navíc nemusí zajišťovat vodárenské odběry v Pisárkách a hodlá si rovněž ponechat v záloze akumulační prostor pro případné tání. Na nejnižší kótě 224 metrů nad mořem je nádrž od 11. listopadu 2002 a dnešní den byl původně konečným termínem manipulace.

Snižování hladiny o dvacet centimetrů denně začalo 20. října loňského roku. Na původní úroveň by se voda v přehradě podle původního vodoprávního rozhodnutí a za normální situace měla vrátit letos do 30. dubna. Povodí Moravy využívá odkrytého dna také k odstraňování odpadu, kterého vyvezlo přímo z přehrady desítky tun a další i z okolí vodní nádrže.

Povodí Moravy je od ledna 2001 státním podnikem a působí na celé Moravě. Za loňský rok očekává zisk kolem 20 milionů Kč, což je o pět milionů korun meziročně více. Mírně se zvednou i tržby 323 milionů Kč za prodej povrchové vody.

Jiří Macík

e-mail: info@iceu.cz
http://www.evropska-unie.cz
ICEU-EkoList