Bezpečnost potravin

Sójové boby zdroj železa?

Vydáno: 28. 1. 2003
Autor:

Ferritin obsažený v některých druzích sójových bobů by mohl být využitelným zdrojem železa pro řešení otázky deficitu železa, který postihuje více než 30 % světové populace žen.

Američtí výzkumníci zjistili v rámci studia využitelnosti železa v různých druzích semen, že některé druhy sójových bobů by se mohly využít pro zlepšování nutričního stavu u žen s deficitem železa, které tvoří více než 30 % světové populace. Ferritin v sójových bobech je totiž pro mnoho žen vysoce využitelným zdrojem železa. Výsledky výzkumu vyvracejí názor, že železo z ferritinu má špatnou využitelnost a není tudíž v těle po požití přímo absorbováno. U 18 žen s deficitem železa, které se zúčastnily šetření, byla při konzumaci sójových bobů  ve formě vývaru nebo muffinů zjištěna mnohem vyšší absorpce železa, než se očekávalo. Ženy konzumovaly nejprve muffiny a po 14 dnech u nich byla měřena hladina železa, poté byl postup opakován s použitím vývaru. Absorpce železa dosáhla 27 %, což je hodnota o 5–10 vyšší než se očekávalo na základě předchozích humánních výzkumů.  Předpokládá se, že při použití odrůdy sójových bobů s vysokým obsahem ferritinu se procento využití ještě zvýší. V řešení otázky pěstování vhodných odrůd sóji  a zvyšování využitelnosti železa z feritinu sójových bobů je třeba provést ještě řadu dalších výzkumů.
American Journal of Clinical Nutrition, 77, 2003, č. 1, s. 180–184