Bezpečnost potravin

EK rozhodla o nových pravidlech pro potravinářská barviva v EU

Vydáno: 3. 2. 2003
Autor:

kanthaxanthin (resp. kantaxantin, canthaxanthin), EK, ŽP, návrh směrnice, povolený obsah v krmivu, zdraví zvířat, potravinový řetězec, bezpečnost potravin, lidské zdraví

Kanthaxantin je pigment užívaný jako aditivum k barvení potravin, zejména k docílení červenavého zabarvení lososa, vaječných žloutků a výrobků z drůbežího masa. Na základě vědeckého posouzení, které prokázalo vazbu mezi velkým příjmem kanthaxantinu a problémy s viděním, přijala Komise Směrnici, jíž se snižuje povolený obsah kanthaxantinu v krmivu. Směrnice byla nedávno schválena členskými státy na základě hlasování ve Stálém výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat.
[Podkladový text IP/03/123]

e-mail: info@iceu.cz
http://www.evropska-unie.cz

ICEU-Týden