Bezpečnost potravin

Arnika: Spolana je zamořena dioxiny více, než se myslelo

Vydáno: 8. 2. 2003
Autor:

podle výzkumů některých odborníků se ukázalo, že zdrojem prudce jedovatých dioxinů nejsou jen budovy bývalé výroby pesticidů, ale i areál staré amalgámové elektrolýzy, půda pod starými transformátory a kondenzátory, ŽP, rtuť, PCB, povodně

Ekologické sdružení Arnika tvrdí, že areál chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku je zamořen toxickými látkami více, než se dosud myslelo. Podle výzkumů některých odborníků se ukázalo, že zdrojem prudce jedovatých dioxinů nejsou jen budovy bývalé výroby pesticidů, ale i areál staré amalgámové elektrolýzy, řekl dnes novinářům v Mělníku Jindřich Petrlík z Arniky.
Mluvčí Spolany Jan Martínek uvedl, že tato zjištění musí vedení firmy konzultovat s vědeckými odborníky. „Zatím takovému zamoření ale nic nenasvědčuje. Žádné sondy, provedené na území Spolany, nic takového neavizovaly,“ řekl mluvčí.

Arnika se opírá především o výsledky měření prezentované odborníky z Krajské hygienické stanice Ostrava a Ústavu chemických procesů na nedávné mezinárodní konferenci na toto téma. Podle Petrlíka je proto nutné prověřit kontaminaci dioxiny a dalšími toxickými látkami v celém areálu Spolany. Případným zdrojem dioxinů podle něho může být kromě zmiňovaných budov i například půda pod starými transformátory a kondenzátory.

Fond národního majetku již připravuje likvidaci starých ekologických zátěží jak v areálu elektrolýzy, tak i v dioxinových objektech. V areálu elektrolýzy se ale dosud počítalo pouze s likvidací kontaminace rtutí. Tato akce přijde na několik set milionů korun. Pokud by se ale dekontaminace musela rozšířit i na dioxiny, stála by podle Petrlíka podstatně víc.

Podle Arniky by proto měly být náklady na vyčištění i této dioxinové zátěže zohledněny při plánovaném prodeji společnosti Unipetrol, která Spolanu vlastní. Ekologičtí aktivisté upozornili, že v areálu Spolany byly zjištěny i nadměrné koncentrace polychlorovaných bifenylů.

Mluvčí Spolany zdůraznil, že případné změně metody při vyčištění areálu elektrolýzy musí předcházet důkladné výzkumy.

Problémem dioxinů a jejich možného průniku do potravinového řetězce se začali loni zabývat odborníci ve spolupráci s ministerstvy zemědělství, životního prostředí a zdravotnictví. K větší aktivitě státní orgány vyburcovaly především zprávy o nálezu dioxinů v kachně a slepičím vejci v Libiši na Mělnicku nedaleko chemičky. Podle ekologických aktivistů jedovaté látky vyplavila loňská povodeň právě z areálu Spolany.

Pavel Šubrt

e-mail: info@iceu.cz http://www.evropska-unie.cz
ICEU-EkoList, 6. 2. 2003