Bezpečnost potravin

Nová pravidla nutričního označování potravin v Kanadě

Vydáno: 12. 2. 2003
Autor:

Kanadská vláda vyhlásila nová pravidla pro povinné uvádění 13 nutrientů a energetické hodnoty všech balených potravin povinné, a sice jednotnou formou, s platností od r. 2006.

Kanadská vláda vyhlásila nová pravidla pro povinné nutriční označování všech balených potravin, a to od mletého masa přes bramborové lupínky po čokoládu. Označovat se bude formou tabulky obsahující 13 hlavních nutrientů (tuky, nasycené tuky, trans-tuky, cholesterol, sodík, sacharidy, vláknina, cukry, bílkoviny, vitaminy A a C, vápník a železo) a energetickou hodnotu. Množství se bude uvádět porci nebo v celém balení. Hlavní z uvedených údajů budou vyjádřeny i v % denní doporučené dávky. Dosud bylo toto označování dobrovolné.
Do nových pravidel zatím nejsou zahrnuta opatření týkající se alergenů a potravin získaných pomocí biotechnologií.
Další pravidla byla stanovena pro tvrzení ohledně obsahu nutrientů jako „nízkoenergetický“, „bez tuku“, „s nízkým obsahem tuku“ a „light“. Byly zpracovány definice a přesné podmínky, za kterých lze taková tvrzení uvádět. Na potravinách určených pro děti do dvou let lze uvádět pouze následující tvrzení: „zdroj bílkovin“, „výborný zdroj bílkovin“, „zvýšený obsah bílkovin“, „bez přídavku soli“ a „bez přídavku cukru“.
Poprvé jsou povolena tvrzení týkající se souvislostí stravy a zdraví, a sice ohledně srdečních chorob, rakoviny, osteoporózy a vysokého tlaku.
Nová pravidla o označování byla zveřejněna 1. ledna 2003, ale výrobci mají na přípravu čas tři roky a malí výrobci s ročním obratem pod 1 mil. kanadských dolarů (CAD) mají čas pět let.
/Podrobnější informace získáte v rubrice Potravinářské aktuality./
EU Food Law, 2003, č. 133, s. 29–30