Bezpečnost potravin

Vápník pro snižování hmotnosti

Vydáno: 13. 2. 2003
Autor:

Studie ověřují účinek vápníku, který podle hypotézy potlačuje hormon kalcitriol normálně stimulující ukládání tuku a potlačující spalování tuku.

Souvislost mezi příjmem vápníku a hustotou kostí je všeobecně známa. Méně známo je, že vápník z mléka hraje roli také při snižování hmotnosti tím, že reguluje metabolismus tuku. Tuto skutečnost potvrdila studie prováděná v Institutu výživy na Univerzitě v Tennessee (publikováno na jaře 2002 v J. American College of Nutrition). Studie se zúčastnilo 32 osob, které držely dietu po 6 měsíců. Ti, kteří přitom konzumovali více mléčných výrobků, zhubli o 9,5 kg, zatímco kontrolní skupina jen o 5,5 kg. Zdůvodňuje se to tím, že strava s vysokým obsahem vápníku potlačuje hormon kalcitriol, který normálně stimuluje ukládání tuku a potlačuje spalování tuku. K podobným výsledkům došly i další studie. Při konzumaci většího množství mléčných výrobků dochází ke snižování hmotnosti nebo se nezvyšuje uložený tuk (podle podmínek studie). I podle záznamů ze studie prováděné v Creiton University Medical Center v Omaze, která se zabývala vlivem příjmu vápníku na hustotu kostí vyplynulo, že dlouhodobě vysoký příjem vápníku koreluje s nižší tělesnou hmotností u žen jakéhokoli věku. Každých 300 mg vápníku navíc má souvisí u dětí s nižším množstvím tělesného tuku o 1 kg a u dospělých s nižší hmotností o 1,5 až 3 kg.
Prepared Foods, 2003, č. 1, s. NS 3–4