Bezpečnost potravin

Chvojník: lze ignorovat jeho riziko?

Vydáno: 14. 2. 2003
Autor:

Bylina Chvojník, Ephedra, Mahuang obsahující efedrinové alkaloidy – popř. extrakt z této byliny – je součástí některých doplňků stravy uváděných na trh jako prostředky na hubnutí. V řadě zemí světa se objevují požadavky na stažení těchto výrobků z trhu, kvůli pravděpodobnému poškozování jater.

Chvojník (Ephedra) – bylina, která je obsažena v přípravcích na hubnutí, není bezpečná ani tehdy, pokud se konzumuje v doporučených dávkách a měla by být zakázána, uvádějí lékaři, kteří se zabývají účinky této byliny na člověka.
V r. 2001 bylo v USA hlášeno 1178 nežádoucích reakcí na doplňky stravy s obsahem chvojníku. Úřad pro potraviny léky v USA (FDA) uvádí přibližně sto případů úmrtí osob, které konzumovaly tuto bylinu, stimulant, který může zrychlovat srdeční frekvenci a způsobovat zúžení krevních cév.
Chvojník nedoporučuje konzumovat Americká asociace lékařů (American Medical Association) a uvedenou bylinu zakázal i Mezinárodní olympijský výbor, Národní fotbalová liga a Národní asociace atletů.
Americká asociace producentů bylin podporuje činnost tzv. Ephedra Education Council (EEC), výboru, který se zabývá propagací bezpečného a odpovědného používání doplňků stravy s obsahem chvojníku (www.ephedrafacts.com).
Výbor poskytuje informace veřejnosti a projednává s kontrolními orgány podmínky, za kterých lze doplňky stravy obsahující chvojník uvádět na trh. Vzhledem k tomu, že obezita v USA dosahuje úrovně epidemie, je velký zájem o prostředky na hubnutí. Podle EEC se nemá konzumovat více než 25 mg efedrinového alkaloidu v jedné porci a ne více než 100 mg tohoto alkaloidu za den.
Chvojník je také znám pod čínským názvem Mahuang. Extrakt z Mahuang je součástí doplňku stravy určeného k hubnutí, který se prodává v USA pod názvem LipoKinetix. FDA varuje spotřebitele před konzumací tohoto preparátu, neboť se dává do souvislosti s řadou případů vážného poškození jater (viz www.annals.org).

Více informací, zejména o potřebě dalšího výzkumu zdravotních účinků této byliny, je k dispozici na adrese www.nutraingredients.com