Bezpečnost potravin

Hnutí Duha vyzvalo k zákazu využívání osmi druhů pesticidů v ČR

Vydáno: 23. 2. 2003
Autor:

atrazin, ŽP, potraviny, novela upravující hodnoty pesticidů v potravinách, limit pesticidů pro vody, lidské zdraví, narušení funkce hormonů zejména ve vývoji malých dětí nebo lidského zárodku, thiram používaný na obilí a ovocné sady, alachlor k hubení plevelů na polích s řepkou olejnou nebo viclozolin, s nímž se ošetřují vinohrady

K zákazu využívání osmi druhů pesticidů v českém zemědělství a potravinářství vyzvala dnes ekologická organizace Hnutí Duha. V uplynulém roce zpracovala studii, která upozorňuje, že některé pesticidy mají prokazatelně negativní účinky na zdraví. „Nejde jen o zákaz pesticidů. Problémem by se měly zabývat potravinářské podniky a obchodní řetězce,“ řekl člen hnutí Vojtěch Kotecký.
Problém registrují a zabývají se jím také hygienici při ministerstvu zdravotnictví. „Ve vnitřním připomínkovém řízení je ,“ řekl ČTK pražský hygienik Vladimír Polanecký. Nově určen bude podle něj také limit pesticidů pro vody. Hygienik však nepovažuje nebezpečí pesticidů za zcela prokázané. „Jejich nebezpečnost je diskutabilní, jsou to jen odhady,“ uvedl. Připomněl, že loni se objevil pesticid atrazin, používaný na ošetření kukuřice, v Berounce. I podle něj je důležité, aby se chemikálie do životního prostředí nedostávaly.
Pesticidy nejsou podle Polaneckého rizikem jen v Česku. Velké problémy s nimi mají podle něj ve Spojených státech. „Tam jsou hodnoty desetkrát vyšší než u nás,“ uvedl s odkazem na ošetřování tamních kukuřičných lánů.
V zemědělství se pesticidy využívají k hubení škůdců i plevele a jako toxické látky jsou účinné i k ochraně potravin. V ČR bylo loni použito 1200 tun pesticidů. Některé z nich ale podle studie Duhy mají prokazatelné účinky na lidský organismus nebo je u nich podezření, že způsobují zdravotní potíže.
„Vědci se začínají shodovat, že působením pesticidů může docházet k narušení funkce hormonů, a to zejména ve vývoji malých dětí nebo lidského zárodku. To se projevuje poškozením mozku a rozmnožovacích orgánů,“ upřesnil Kotecký. Zatímco Česko se podle něj proti pesticidům nebrání, v Německu je zakázáno užívání 12 druhů těchto látek a některé britské obchodní řetězce odmítají prodávat potraviny, jež by mohly obsahovat nebezpečné pesticidy.
Mezi pesticidy, jejichž zákaz v ČR žádají ekologové, patří thiram používaný na obilí a ovocné sady, alachlor k hubení plevelů na polích s řepkou olejnou nebo viclozolin, s nímž se ošetřují vinohrady. „Chceme také, aby byly státem registrovány pesticidy, jejichž bezpečnost není prokázána,“ dodal Kotecký.

Vladimír Klepáč (ČTK)

e-mail: info@iceu.cz   
http://www.evropska-unie.cz  
ICEU-EkoList,21. 2. 2003