Bezpečnost potravin

Dobrá zpráva pro milovníky sýrů

Vydáno: 25. 2. 2003
Autor:

Alternativní čedar podporující snižování cholesterolu se vyrábí z odtučněného mléka s přídavkem směsi oleje z pšeničných klíčků s vysokým obsahem rostlinných sterolů tradičním výrobním postupem.

Britská společnost Tesco uvedla na trh „zdravou alternativu sýra“, která je určena více než 2 milionům britských spotřebitelů, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Sýr, který se vyrábí na farmě v jihovýchodní Anglii, obsahuje fytosteroly z rostlinného oleje, které působí příznivě na snižování množství cholesterolu v krvi. Účinky sýra byly posuzovány v Rowettově institutu v Aberdeenu. U všech sledovaných pacientů došlo ke snížení hladiny cholesterolu, v jednom případě dokonce o více než 20 %  při denní konzumaci malého množství alternativního sýra po dobu tří týdnů. Získané výsledky jsou v souladu s výsledky pozorovanými u již osvědčených produktů na snižování cholesterolu jako je kupř. Flora Pro-activ společnosti Unilever. Na britském trhu je již řada pomazánek, jogurtů či tavených sýrů určených ke snižování cholesterolu, ovšem tento alternativní sýr je prvním výrobkem, který se skutečně podobá tvrdému sýru typu čedaru a napomáhá zlepšování zdraví. Sýr se může používat stejným způsobem jako čedar, a to v nejrůznějších aplikacích – na krekery, na smažené brambůrky aj. Výrobek je patentován pod označením „Zdravá alternativa sýra“, a vyrábí se z mléka, z něhož se odstraní mléčný tuk, který se nahradí směsí oleje z pšeničných klíčků s vysokým obsahem rostlinných sterolů. Alternativní sýr má nízký obsah cholesterolu a vysoké procento polynenasycených tuků. K výrobě se používá existující postup s použitím přírodních ingrediencí podle tradiční západní receptury. Deseti- až třináctiprocentního snížení obsahu cholesterolu se docílí u průměrného spotřebitele denní konzumací 65 g sýra (hrst strouhaného sýra). Velkou předností alternativního sýra oproti jiným cholesterol snižujícím produktům, jako jsou kupř. margariny, je nenásilná konzumace doporučovaného množství formou přídavku k libovolnému dennímu pokrmu. Tradiční čedar se na britském trhu sýra  podílí zhruba 60 %. Cena alternativního čedaru je 1,79 GBP za 200 g, což v zásadě odpovídá ceně originálního výrobku. Výsledky testování nového sýra budou zveřejněny na helsinské konferenci o obezitě v červnu t.r.
http://www.nutraingredients.com/