Bezpečnost potravin

Alimentární onemocnění jsou nebezpečnější než se předpokládá

Vydáno: 26. 2. 2003
Autor:

Současné odhady úmrtí v důsledku bakteriálních alimentárních infekcí jsou podle výsledků dánských výzkumů podhodnoceny.

Podle výsledků dánských výzkumů, zveřejněných v časopise British Medical Journal, může podlehnout alimentárnímu onemocnění mnohem více lidí, než se dosud předpokládalo. V rámci výzkumu bylo v dánské populaci identifikováno 48 857 osob infikovaných bakteriemi Salmonella, Campylobacter, Yersinia enterocolitica nebo Shigella  a 487 138 kontrolních subjektů. V průběhu roku zemřelo, v porovnání s kontrolní skupinou, téměř třikrát více pacientů s gastrointestinálními infekcemi, způsobenými jednou z uvedených čtyř bakterií. Studie ukázala, že většina alimentárních gastrointestinálních infekcí odezní po určité době sama bez léčení, ovšem u určité skupiny pacientů mohou způsobit těžké komplikace a zvýšit riziko úmrtí. Všechny jmenované bakterie vyvolávají infekce spojené se zvýšeným krátkodobým rizikem úmrtí, infekce, které vyvolává  Salmonella, Campylobacter a Yersinia enterocolitica jsou spojovány i se zvýšením dlouhodobé mortality. Současné odhady úmrtí v důsledku bakteriálních infekcí jsou podle výsledků studie podhodnoceny.
BMJ, 326, 2003, s. 357–9