Bezpečnost potravin

Možnosti zvýšení účinnosti probiotik. IV. Probiotika a nespecifické substráty

Vydáno: 26. 2. 2003
Autor:

I. Probiotika, prebiotika, symbiotikaII. Zesílená probiotikaIII. Probiotika a fytokomponentyV. Probiotika a metabolity mikroorganismůVI. Probiotika a antibiotikaVII. Probiotika a stopové prvkyVIII. Další vývoj v oblasti probiotik

Prebiotika jsou specifické substráty selektivně fermentované v tlustém střevě. Prokázalo se, že ke zvýšení účinnosti probiotik lze využít také nespecifické substráty.
Zjistilo se, že spojením peptidů a laktobacilů se snížila úmrtnost živočichů v důsledku průjmu, na polovinu se snížil výskyt problémů s trávením a významně se zvýšil růst zvířat. Ačkoliv peptidy nebo mléčné bakterie samotné zvyšovaly produktivitu zvířat, jejich spojení vedlo k synergickému působení. Obohacení stravy pro krůty syrovátkou vedlo ke zvýšení účinnosti Lactobacillus reuteri zvyšováním hmotnostního přírůstku a odolnosti k salmonele. Přídavek syrovátky významně zvýšil počet buněk i produkci mléčné kyseliny laktobacily a streptokoky. Zjistilo se, že syrovátkové proteiny, alfa-laktalbumin a beta-laktoglobulin jsou výborné promotory růstu bifidobakterií. Nověji se zjistilo, že četné syrovátkové proteiny, pokud se konzumují, poskytují antibakteriální a s imunitou spojenou ochranu novorozencům proti onemocnění a že mají také různé biologické účinky včetně antikancerogenního účinku. Sledoval se účinek L. casei subsp. casei ve spojení s maltodextrinem KMS X-70 na adhezi Escherichia coli O8 : K88 v trávicím traktu selat, přičemž se zjistilo, že dochází k významnému snížení kolonizace střední části tenkého střeva (jejunum) selat.

Trends in Food Science & Technology, 13, 2002, č. 4, s. 121–126