Bezpečnost potravin

Probiotika a antibiotika. VI. Probiotika a antibiotika

Vydáno: 27. 2. 2003
Autor:

I. Probiotika, prebiotika, symbiotikaII. Zesílená probiotikaIII. Probiotika a fytokomponentyIV. Probiotika a nespecifické substrátyV. Probiotika a metabolity mikroorganismůVII. Probiotika a stopové prvkyVIII. Další vývoj v oblasti probiotik

Probiotika se často považují za “přirozené” náhražky antibiotik v krmivech. Výsledky řady studií ukazují, že je vhodné kombinovat probiotika a ošetření antibiotiky. Probiotické bakterie se snáze usazují v trávicím traktu živočichů, pokud je přirozená flóra oslabena použitím antibakteriálního aditiva v krmivu.
Profylaktické použití preparátů obsahujících laktobacily může chránit před vedlejšími účinky antibiotik. Hlavní riziko terapeutického použití antibiotik spočívá ve zvýšení počtu rezistentních druhů a snížení počtu citlivějších bakterií. Aplikací L. casei, L. acidophilus a L. bulgaricus ve spojení s antibiotiky se zamezilo zvýšení počtu ampicillin-rezistentních bakterií a jejich translokaci do jater. Laktobacily, pokud se aplikují s antibiotiky, mohou zamezovat poškození mikroorganismů ve střevech tím, že zajišťují rovnováhu mezi mikrobiálními druhy ve střevech, a tak zamezují narušení imunitní odezvy mukózy.

Trends in Food Science & Technology, 13, 2002, č. 4, s. 121–126