Bezpečnost potravin

V plzeňské vodárně hlídají kvalitu vody ryby

Vydáno: 27. 2. 2003
Autor:

kapři, pstruh duhový, citlivá reakce na kvalitu vody, přírodní a spolehlivý indikátor, analýzy trvají dlouho, ŽP

V plzeňské vodárně hlídají ode dneška kvalitu vody mladí kapři a pstruzi duhoví. Pracovníci pozorně sledují jejich reakce. V případě, že by se u ryb projevily nějaké potíže, mohou zasáhnout, aby závadná voda neopustila úpravnu. Vodárna zřízení akvárií sice již plánovala, ale jejich instalaci urychlila zvýšená opatření proti nebezpečí terorismu, řekla mluvčí vodárny Naďa Popová.
Odolnější kapři plavou v akváriu se surovou vodou. Citlivější pstruzi jsou v nádrži s upravenou vodou, ovšem bez chloru a ozonu. „Pstruzi jsou velmi náchylní na jakékoli zhoršení kvality vody i na některé toxické látky a jedy. Pokud se začnou otáčet bříškem nahoru, mohou pracovníci ihned reagovat. Mají ještě dvě až tři hodiny na to, aby zabránili tomu, aby voda opustila úpravnu,“ vysvětlila mluvčí.
Vodárna už v minulosti ryby měla, ale pouze v nádrži se surovou vodou z řeky. Nyní přidala i hlídání upravené vody. V akváriích o objemu 130 a 150 litrů plave po desítce malých ryb. Voda má teplotu půl stupně nad nulou. O ryby se stará jeden člověk, ale jinak jsou stále na očích všem dispečerům. Rybky se budou čas od času v akváriích vyměňovat.
„Máme nyní k dispozici přírodní a spolehlivý indikátor. Vyhodnocení některých analýz trvá několik hodin či dní, proto je důležité sledovat okamžitou reakci ryb,“ doplnil vedoucí úseku pitných vod Jan Kretek.
Vodárna a. s. Plzeň zajišťuje výrobu a distribuci pitné vody, odvádění a čištění odpadních vod nejen v Plzni, ale i v částech bývalých okresů Plzeň-sever, Plzeň-jih a Rokycany. Zásobuje pitnou vodou téměř 230 000 obyvatel. Veřejný vodovod provozuje ve více než 40 městech a obcích. Za loňský rok zpracovala zhruba 19 milionů metrů krychlových vody.

Marie Fialová (ČTK)

e-mail: info@iceu.cz
http://www.evropska-unie.cz

ICEU-EkoList, 25. 2. 2003