Bezpečnost potravin

Možnosti zvýšení účinnosti probiotik. VIII. Další vývoj v oblasti probiotik

Vydáno: 28. 2. 2003
Autor:

I. Probiotika, prebiotika, symbiotikaII. Zesílená probiotikaIII. Probiotika a fytokomponentyIV. Probiotika a nespecifické substrátyV. Probiotika a metabolity mikroorganismůVI. Probiotika a antibiotikaVII. Probiotika a stopové prvky

Pokud by se měla probiotika používat jako účinná alternativa za antibiotika a chemoterapeutické preparáty, je zcela nezbytné zajistit jejich trvale vysokou účinnost. To vyžaduje komplexní řešení jak u výrobku, tak i jeho aplikace.
Pokud jde o výrobek, další výzkum by se měl zaměřit na výběr kmenů se silnými probiotickými účinky a na hledání způsobů zvýšení účinků probiotických mikroorganismů ve všech částech trávicího traktu. Kromě prebiotik, která zvyšují účinek probiotik v tlustém střevu, by se měl další výzkum zaměřit na složky, které zajistí vysokou účinnost probiotik také v tenkém střevu.
Pokud jde o formu aplikace, výzkum a vývoj by měl vést k metodám, které zajistí maximální účinnost probiotik v okamžiku jejich konzumace. Současný výzkum potvrzuje, že probiotické preparáty i fermentované výrobky jsou nejúčinnější v čerstvém stavu, pokud se aplikují společně s médiem. Na základě současných znalostí lze očekávat, že objevy na poli biotechnologického výzkumu povedou k vytvoření  velmi jednoduchého “fermentoru”, který umožní spotřebitelům přímo připravovat probiotické preparáty a fermentované produkty.

Trends in Food Science & Technology, 13, 2002, č. 4, s. 121–126